Tutkimus odottavista äideistä paljastaa: Yksikin kuppi kahvia haitaksi vauvalle - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus odottavista äideistä paljastaa: Yksikin kuppi kahvia haitaksi vauvalle

Julkaistu: 24.2.2013 10:10

Tutkimuksen mukaan raskaana olevien ei pitäisi juoda lainkaan kahvia. Ravitsemussuosituksia saatetaankin muuttaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan raskaana olevien naisten tulisi välttää kofeiininsaantia. Göteborgin yliopistossa Ruotsissa tehdyssä jättitutkimuksessa seurattiin lähes 60 000 norjalaisnaisen kofeiininsaantia raskauden aikana.

Tutkimuksessa löydettiin yhteys kofeiinin ja lapsen syntymäpainon välille. Runsaasti kofeiinia käyttäneiden äitien lapset syntyivät pienempinä kuin alle 50 milligrammaa päivässä kofeiinia nauttineiden naisten lapset. Määrä vastaa puolta kahvikupillista.

Haittavaikutukset alkavat heti ensimmäisestä nautitusta milligrammasta, Göteborgin yliopiston tutkija Verena Sengpiel toteaa Aftonbladetissa.

Täyttä varmuutta siitä ei ole, että vaikutusten aiheuttaja on juuri kofeiini, mutta tulosten mukaan kahvia juovat naiset synnyttävät lapsia, joiden syntymäpaino on liian alhainen sikiöikään nähden.

Pieni syntymäpaino voi altistaa lapsia myöhemmin sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle.

Tutkimuksen tulokset ovat niin merkittäviä, että ne saattavat vaikuttaa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.

- Tämä on yksi laajimmista tutkimuksista, joita asiasta on tehty. Varmasti tämän tutkimuksen tulokset tullaan ottamaan huomioon, kun pohdimme muutoksia, yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistolta kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n nykysuosituksen mukaan raskaana olevat saisivat nauttia kofeiinia enintään 300 milligrammaa päivässä.

- Se vastaa noin kolmea 1,5 dl:n kupillista kahvia, Erkkola kertoo.

Yli 300 milligramman annokset päivässä voivat lisätä keskenmenon ja lapsen pienen syntymäpainon riskiä. Sengpielin mukaan tutkimuksessa ilmeni, että myös 200 milligrammaa kofeiinia päivässä nauttineiden äitien lasten syntymäpaino oli alhainen.

Suomessa odottavien äitien ravitsemussuositukset tarkistetaan sen jälkeen, kun pohjoismaiset ravintosuositukset valmistuvat alkukesästä. Nykyiset suositukset ovat vuodelta 2004.

- Suosituksiin ei koskaan tehdä muutoksia yhden tutkimuksen perusteella. Silloin niitä saisi olla muuttamassa jatkuvasti, pääsihteeri Raija Kara valtion ravitsemusneuvottelukunnasta toteaa.

Tuore tutkimus saattaa kuitenkin vaikuttaa suosituksiin.

- Pohdimme pitäisikö kolmen kupin suosituksia edelleen laskea. Terveellä järjellä voi ajatella, että muutaman kupin voi edelleen juoda, Erkkola sanoo.

Naisilta kysyttiin heidän kofeiininsaannistaan raskausviikoilla 17, 22 ja 30.

Naiset saivat kofeiinin pääasiassa kahvista. Osa kofeiinista tuli myös teestä ja suklaasta.

Ruotsalaistutkimus julkaistiin BMC Medicine -julkaisussa viime viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?