Terveys

Kosketko näihin joka päivä? Tutuista tavaroista löytyi yhteys vakaviin sairauksiin

Julkaistu:

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO varoittaa arjen tuttujen tavaroiden kemikaalien “vakavista seurauksista” ihmisten terveydelle.
WHO:n mielestä monista leluista, lattiamateriaaleista ja jopa luottokorteista löytyvät kemikaalit pitäisi kieltää tulevien sukupolvien terveyden pelastamiseksi.

Hormonitoimintaa häiritsevistä kemikaaleista löytyi yhteys kivesongelmiin, rinta-, eturauhas- ja kilpirauhassyöpiin, hermojärjestelmän kehitysongelmiin sekä lasten tarkkaavaisuushäiriöihin.

WHO:n mukaan kyseessä on kattavin aiheesta koskaan tehty tutkimus. Tutkimusta tehtiin yli kaksi vuotta.

Raportin mukaan muovien pehmentämiseen käytettyjen ftalaattien voi ”perustellusti epäillä” vahingoittavan naisten hedelmällisyyttä ja lisäävän lasten tauteja, kuten leukemiaa.

Raportin mukaan monista arjen tuotteista, kuten tölkeistä ja aurinkolaseista löytyvä bisfenoli-A sekoittavan hormoneja ja vaikuttavan ihmisten kehitykseen ja kasvuun.

WHO:n mukaan löytyi ”erittäin vahvoja todisteita”, että bisfenoli-A voi vaikuttaa eläimillä kilpirauhashormoneihin, mikä voi aiheuttaa aivovaurioita, tarkkaavaisuushäiriöitä ja autismia.

Vuosikymmen sitten vastaava tutkimus löysi vain vähän todisteita siitä, että kemikaalit vahingoittavat ihmisen terveyttä.

– Meillä on vastuu suojella tulevia sukupolvia, raportti julistaa.

WHO:n mukaan tarvittaisiin kuitenkin vielä lisää tutkimusta, jotta yhteys kemikaalien ja tiettyjen sairauksien välillä voitaisiin todistaa.

Lue brittilehti Telegraphin juttu aiheesta.

Ota kantaa

Huolestuttaako kemikaalien vaikutus terveyteesi?

Kyllä 56% En 44%
Ääniä yhteensä 14851

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt