1. Lievittää kipuja
Urheilijat käyttävät kylmäaltistusta palauttamiseen ja vammojen hoitoon.
Reumapotilaat kertovat saaneensa avantouinnista apua kipuihin.
Kylmässä iho jäähtyy ja elimistö yrittää heikentää lämpöhukkaa ja supistaa verisuonia. Aivolisäkkeen hormonituotanto vilkastuu, mikä vauhdittaa esimerkiksi lisämunuaisen ja kilpirauhasen toimintaa.
Elimistössä vapautuu myös noradrenaliini-nimistä hormonia, jonka on todettu selkäytimeen annettuna lievittävän kipuja.
2. Piristää mieltä
Kylmä vaikuttaa aivojen mielialaa nostaviin välittäjäaineisiin.
Stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Kiihtyneenä keho käyttää stressihormonit lämpötasapainon ylläpitämiseen, jolloin uinnista tulee rauhallinen olo. Apaattisena taas adrenaliinitaso nousee ja mieli virkistyy.
3. Voi ehkäistä flunssaa
Moni kertoo, että flunssat loppuivat avantouintiin.
Asiantuntija ei usko, että avannon avulla voisi täysin välttyä flunssilta. Yksilölliset erot ovat suuria: moni ei pode flunssia, vaikka ei olisi kastanut varvastakaan avantoon.
4. Siedättää stressille
Kylmäkaraisu parantaa stressinsietokykyä, sillä kylmä on yksi voimakkaimmista stressitilanteista.
Muutoksen aikaansaaminen edellyttää mielellään jopa päivittäistä avannossa käyntiä. Silloin alkaa tapahtua jo fysiologisiakin muutoksia.
5. Saattaa tuottaa hyvää ruskeaa rasvaa
Kylmässä hermosolut tuottavat elimistön viestiaineisiin kuuluvaa beeta-3-agonistia, joka saa valkoiset rasvasolut erittämään kudoshormoni prostaglandiinia. Sen ansiosta valkoisista rasvasoluista tulee ruskeita, jotka eivät varastoi vaan polttavat energiaa.
Avantouinti ei kuitenkaan ole tehokkain tapa ruskeiden rasvasolujen määrän nostamiseen. Parhaat tulokset saadaan, kun kodin ja työpaikan sisälämpötiloja lasketaan tuntuvasti viileämmäksi.
Asiantuntija: Kylmäkaraisun terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Pirkko Huttunen.
Teksti: Hanni Maula Oletko kokeillut avantouintia? Millaisia vaikutuksia olet huomannut avantoon pulahtamisella olevan? Kerro kokemuksesi jutun kommenttikentässä!