Terveys

Pysäyttävä väite D-vitamiinista - yllättävä riskiryhmä

Julkaistu:

Asiantuntijat kertovat D-vitamiinin puutteella olevan yhteyksiä miltei mihin tahansa sairauksiin.
Suuri osa tavallisista työikäisistä suomalaisista kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta.

Lääketieteen ammattilaiset ovat huolestuneet hiljattain julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan peräti kolmannes suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta.

- Perusterve keski-ikäinen luulee, että hän ei tarvitse D-vitamiinilisää. Se voi kuitenkin olla harhaluulo, sillä D-vitamiinin vajausta ei välttämättä tunnista mistään, Orionin lääketieteellinen johtaja, erikoislääkäri Paula Rytilä toteaa yhtiön tiedotteessa.

Yllättävä riskiryhmä


Yllättävää on se, että alhaisia arvoja mitattiin tavallisilta työikäisiltä suomalaisilta – ja erityisesti naisilta, joista peräti 36 prosentilla todettiin D-vitamiinin puutos. Riskiryhmä on siis todella yllättävä.

- Vanhusten osteoporoosista ja D-vitamiinin tarpeesta on puhuttu pitkään. Samalla työikäiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle D-vitamiinisuositusten osalta. Toivoisin, että siihen tulisi muutos ja D-vitamiinilisää alettaisiin käyttää myös tässä ikäryhmässä, HYKS:n erikoislääkäri Outi Mäkitie toteaa.

"Liittyy kaikkiin sairauksiin"


Akateemiset piirit ovat yhtä lailla huolissaan. Suomalaisten D-vitamiinitasot romahtavat merkittävästi erityisesti pimeänä vuodenaikana, mikä heijastuu kansanterveyteen.

- Me kaikki suomalaiset kärsimme talvella D-vitamiinin puutoksesta, ellemme ota sitä purkista. Melkein mikä tahansa sairaus liittyy D-vitamiinin puutteeseen, emeritusprofessori Ilari Paakkari Helsingin yliopistosta toteaa tiedotteessa.

D-vitamiinin saannin tärkeydestä kertoo se, että vitamiini sääntelee elimistössä yli 300 geenin aktiivisuutta.

- Nykyään on vaikeaa löytää sellaista sairautta, jossa D-vitamiini ei olisi mukana. Jo 20 vuotta sitten amerikkalainen tutkijapari osoitti, että paksusuolen syöpä liittyi mataliin D-vitamiinitasoihin. Sen jälkeen D-vitamiinin puutteen ja syöpien yhteydestä on tullut lisää näyttöä, Ilari Paakkari kertoo.

Mikä on oikea saantisuositus?


Suositukset D-vitamiinin saantisuosituksista jakavat mielipiteitä.
Tällä hetkellä virallisissa suosituksissa ainoastaan lapsille ja yli 60-vuotiaille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää. 18–60-vuotiaiden saantisuositus on lokakuun alusta maaliskuun loppuun 7,5 mikrogrammaa päivässä.

Esimerkiksi Ilari Paakkarin mielestä tutkimukset osoittavat, ettei virallinen suositus riitä.

- Tuore Etelänavan retkikunnan jäsenillä tehty tutkimus osoittaa, että auringottomissa olosuhteissa tarvitaan 40 mikrogramman päiväannos D-vitamiinilisää, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyy vakaana.

Ota kantaa

Syötkö D-vitamiinia yli virallisten suositusrajojen?

Kyllä 44% En 56%
Ääniä yhteensä 33335

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt