Katso oikea ajoitus treenille - jopa 72 prosenttia vähemmän rasvaa

Tuliko mässäiltyä? Ei hätää, pieni lenkki auttaa.

SuomiMiehelle maistuu välillä makkara ja rasvainen pyttipannu. Ja mikä ettei, pitäähän sitä välillä äijäevästäkin haukata. Rasvainen ateria kuitenkin nostaa reippaasti triglyseridien, eli veressä kiertävien rasvojen määrää.

Jatkuvasti koholla oleva triglyseridipitoisuus ja reippaasti kohonneet aterianjälkeiset pitoisuudet näitä rasvoja lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä. Mutta ei hätää, kevytkin liikunta aterian jälkeen laskee tehokkaasti triglyseridien määrää ja tehostaa rasvanpolttoa kropassa. Makkarapannun rasvat palamaan välittömästi!

Japanilaiset tutkijat tarjosivat koehenkilöille tuhdin lounaan, jossa oli reippaasti rasvaa. Miesten ateria sisälsi 1150 kilokalorin edestä rasvaista ruokaa, eli kyseessä on annos, johon raavas rahtarikin olisi tyytyväinen. Osa porukasta teki pienen reippailun ennen ateriaa, osa reippaili tunti aterian jälkeen ja osa ei liikkunut lainkaan.

Tutkijat havaitsivat, että jo kahden kilometrin kävely ja pieni jumppa kevyillä käsipainoilla laski selkeästi triglyseridipitoisuutta veressä erityisesti porukalla, joka liikkui rasvaisen aterian jälkeen. Triglyseridien nousupiikki oli kokonaisuudessaan 72 prosenttia pienempi, kun rasvaisen lounaan päälle tuli pieni reippailu. Treeni ennen rasvaista lounasta pienensi sekin näiden rasvojen määrää verenkierrossa 25 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa vain olla möllöteltiin. Hormonit hyrräävät, rasva palaa

Harjoitus nostaa rasvanpolttoa tehostavan kasvuhormonin määrää ja vähentää rasvanpolttoa estävän insuliinin määrää. Aterian rasvat siis käryävät lihassoluissa energiaksi, eivätkä jämähdä vararavinnoksi tai verisuonien seinämiin, kun SuomiMies pistää hieman jalkaa toisen eteen rasvaisen aterian jälkeen. Ja mikä parasta, aterian jälkeinen liikunta myös kiihdyttää kalorinkulutusta ja rasvanpolttoa treenin jälkeen. Treeni laskee myös tuhdin aterian kohottamia verensokeriarvoja.

Vinkkejä:

  • Lähde kävelylenkille tunnin sisään tuhdin lounaan tai päivällisen jälkeen. Matalatehoinen, jopa alle puolen tunnin liikunta riittää. Se ei myöskään aiheuta pistoksia, vaikka alla olisi jättipihvi ja kermaperunat.

  • Jos lounastaukosi on riittävän pitkä, tee lounaan päälle pientä reippailua vaikkapa vajaa puoli tuntia. Tällainen liikunta myös vähentää alkuiltapäivän vireystason laskemista. Pysyt paremmin pirteänä loppupäivän.

  • Vaikka aterian jälkeen kannattaa hieman liikkua, myös treenin jälkeen syöminen on tärkeää – erityisesti kovatehoisen lenkin tai lihaskuntotreenin jälkeen. Silloin kroppasi janoaa hiilihydraatteja ja proteiinia. Rasvan voit treenin jälkeen jättää vähemmälle.

Lisää SuomiMiehen treenivinkkejä www.suomimies.fi ja Facebookissa www.facebook.com/suomimies.seikkailee.

Kuvat: KKI-ohjelma/Petteri Kivimäki

Lähde: Aoi ym. 2012. Combined light exercise after meal intake suppresses postprandial serum triglyseride. Medicine & Science in sport & exercise. Aug.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?