Kissan loinen tunkeutuu ihmisaivoihin "Troijan hevosen" avulla

Julkaistu:

Toksoplasma-alkueläin saattaa saada ihmisessä aikaan itsetuhoisia ajatuksia ja riskialtista käytöstä, kertoo Independent.
Tutkijat uskovat löytäneensä mekanismin, jolla kissan loisena tunnettu toksoplasma pääsee ihmisen keskushermostoon.

Tutkijoiden mukaan alkueläin "komentaa" tiettyjä ihmisen immuunijärjestelmän soluja, joita se käyttää ikään kuin Troijan hevosen lailla. Näin se pääsee tunkeutumaan kehon suojajärjestelmien läpi
ihmisen keskushermostoon ja aivoihin.

Jo aiemmin toksoplasma on yhdistetty ihmisen käyttäytymisen muutoksiin.

Sen on tiedetty mahdollisesti aiheuttavan muun muassa itsetuhoisia ajatuksia ja riskialtista käytöstä. Myös mahdollinen yhteys skitsofreniaan on nostettu esiin aiemmissa tutkimuksessa.

Toksoplasma-loinen viihtyy monenlaisissa eläimissä, mutta kokonaisen elinkaaren ajan se kykenee elämään vain kissan elimistössä. Muualle, kuten ihmisiin, se voi levitä kissan ulosteista.

Aiempien tutkimusten perusteella toksoplasma muuttaa hiirien ja rottien käytöstä niin, että ne ovat helpompi saalis kissoille. Siten täydentyy myös itse loisen monimutkainen elinkaari.

Vaarallinen syntymättömälle lapselle

Independentin mukaan jopa 350 000 brittiä vuodessa saa toksoplasman joko kissan ulosteiden, huolimattomasti valmistetun lihan tai huonosti pestyjen vihannesten kautta.

On arvioitu, että 40 prosenttia briteistä kantaa loista. Suurimmalla osalla se ei aiheuta minkäänlaisia oireita. Loinen voi kuitenkin olla vaaraksi lapselle, jos äiti saa tartunnan raskauden aikana.

Tutkijat uskovat uusien löydösten tuovan lisäselvyyttä joihinkin yleisiin sairauksiin, joihin nykylääketiede ei ole vielä löytänyt ratkaisua. He kuitenkin muistuttavat, että ihminen on elänyt toksoplasman kanssa rinnakkain tuhansia vuosia, joten loista kantavien ei tarvitse olla edelleenkään erityisen huolissaan.

Tukholman Karoliinisessa Instituutissa tehty tutkimus julkaistiin Plos Pathogens -lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt