Huh, kellonsiirrolla on karmeita vaikutuksia

Julkaistu:

Kesä- ja normaaliaikaan siirtymiset voivat aiheuttaa viikon tai jopa pitemmän univajeen.
Unihäiriöistä kärsivillä kellonsiirroista aiheutuva rasitus pahentaa entisestään uniongelmia.

Kelloja siirrettiin taas tunnilla taaksepäin viime yönä, kun kesäaika muuttui normaaliajaksi. Vaikka tunnin muutos aikataulussa saattaa tuntua pieneltä, fysiologiset rytmimme sopeutuvat hitaasti äkillisiin aikataulumuutoksiin.

Ylilääkäri Timo Partosen johtama ryhmä on tutkinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella kesäajan aiheuttamia vuorokausirytmin häiriöitä vuodesta 2004 lähtien.

- Koska valon ja pimeän vaihtelu on tärkeä meitä tahdittava aikasignaali, äkillinen muutos ympäristön valaistusolosuhteissa vaikuttaa esimerkiksi aineenvaihduntaan. Siitä seurauksena on usein ruokahalun kasvu, makeannälkä ja painon nousu, Partonen toteaa.

Koko väestön vuorokausirytmi häiriintyy kahdesti vuodessa, kun keväällä otetaan käyttöön kesäaika ja syksyllä siirrytään takaisin normaaliaikaan.

- Kesäaikaan ja normaaliaikaan siirtymisten aiheuttamat oireet ovat hyvin yksilöllisiä: toiset meistä eivät oireile lainkaan, toiset kärsivät muun muassa väsymyksestä ja univaikeuksista vielä viikkoja siirtymän jälkeen, erikoistutkija Tuuli Lahti THL:stä kertoo.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt