Psykoterapeutti paljastaa: Näin opit tulkitsemaan uniasi ja opit niistä - Terveys - Ilta-Sanomat

Psykoterapeutti paljastaa: Näin opit tulkitsemaan uniasi ja opit niistä

Oletko miettinyt, miksi näet toistuvasti unia siitä että myöhästyt tai että seisot alasti keskellä katua? Uni on viesti sisimmältäsi. Psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki neuvoo, miten voimme tulkita uniamme.

29.9.2012 7:17

Pääministeri Jyrki Katainen puhuu iltauutisissa. Parin tunnin päästä hän tulee uneeni. Tämä uni ei ole varmasti mitään muuta kuin heijastumaa päivän tapahtumista.

Uniohjaaja, psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki on eri mieltä. Miksi mielesi nappasi juuri Kataisen kaikista päivän aikana näkemästäsi henkilöistä? Mitä hän sinulle symboloi? Minkälaisia tunteita hän sinussa herättää? Lindholm-Kärki kysyy.

Hän on ollut itse kiinnostunut unista lapsesta saakka ja käyttänyt unia psykoterapeutin työssään 30 vuoden ajan. Nyt hän on kirjoittanut Uni tuntee sinut -kirjan.

Kirjan nimi kiteyttää Lindholm-Kärjen ydinajatuksen: jokainen uni auttaa meitä tuntemaan itseämme vähän paremmin.

Monet ovat varmasti selailleet unien tulkintakirjoja, joissa käärme kuvastaa seksuaalisuutta ja lääkäri sairastamista. Uniohjaamisessa ei ole lainkaan kyse näistä suoraviivaisista symboleista, vaan jokaisen pitää oppia omat symbolinsa.

- Jos esimerkiksi näkee jonkun kadun tai kaupunginosan, voi miettiä, mitä keskeistä siellä on tapahtunut. Jos on vaikka ennen asunut siellä ja ehkä synnyttänyt lapsen silloin, voisiko olla, että uni viestittää uudesta "synnyttämisestä" eli jonkun uuden alusta nykyisessä elämässä? Lindholm-Kärki pohtii.

Hän korostaa, että kaikki unissa näkemämme henkilöt, eläimet, autot ja maisemat ovat symboleita. Koira ei ole koira, vaan sen merkitystä voi hakea sen kautta, minkälaisia tunteita se herättää.

Tärkeää on myös tutkiskella sitä, mikä oli unen tunnetila ja heräämishetken tunnetila. Voi myös pohtia, mikä oli unen huippukohta ja mikä kipupiste.

Unet ovat viestejä sisimmältämme. Unet - jopa painajaiset - auttavat meitä, jos maltamme vain kuunnella.

Kun unia seuraa säännöllisesti, ne oppii kytkemään arkielämän kulkuun. Unissa tulee monesti vastaus ongelmaan, jonka parissa mieli on askarrellut. Uni voi myös neuvoa kulkemaan tiettyyn suuntaan.

- Kannattaa aina miettiä, mikä on unen neuvo minulle tässä ja nyt. Unen kautta voi löytää uusia mahdollisuuksia elämäänsä, mutta täytyy muistaa, että ihmisen itse täytyy silloin tehdä asian eteen jotain. Uni itsessään ei muuta mitään.

Yksi uni ei ehkä ratkaise mitään, vaan unia olisi hyvä tutkia sarjana. Unella on monia tasoja, joten vaihtoehtoisia tulkintoja on paljon.

- Unen jälkeen tutkitaan erilaisia johtolankoja kuin rikospoliisi konsanaan, Lindholm-Kärki hymyilee.

Hän vetää uniohjausta niin yksilöille kuin ryhmille. Lisäksi hän on kouluttanut Suomeen kymmeniä uniohjaajia, joista pohjoisin on Oulussa. Näin pääset unen jäljille

  • Kirjoita ylös unesi heti aamulla. Kirjota myös, mitä tunteita herättäviä asioita edellisenä päivänä on tapahtunut.

  • Tarkkaile erityisesti unen tunnetilaa ja heräämishetken tunnetilaa.

  • Mieti, minkälaisia mielikuvia ja tunteita unessa olleet hahmot herättävät. Luonnehdi mielikuvia adjektiiveilla.

  • Unia kannattaa tutkia sarjana ja prosessina. Vertaa unta tämänhetkiseen elämääsi ja aiempiin uniin. Tutki unta myös suhteessa siihen prosessiin, jota parhaillaan käyt. Mikä on unen viesti?

Unianalyysi myöhästymisestä

Näen toistuvasti samaa painajaista. Pakkaan paniikissa tavaroita, koska tiedän olevani myöhässä lennolta. Minun olisi ehkä mahdollisuus ehtiä, mutta en saa pakattua, koska tavarat ovat hukassa tai hujan hajan.

Anne Lindholm-Kärki kertoo, että monet näkevät tämäntyyppisiä unia. Hän kehottaa minua seuraamaan, minkälainen elämäntilanteeni on silloin, kun näen tätä painajaista.

- Et unessasi ehdi koneeseen, koska et saa tavaroita pakattua. Voisitko miettiä, mitä turhaa kannat mukanasi? Onko sinun elämässäsi liikaa sellaista, joka estää sinua hyppäämästä elämän kyytiin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?