Sitten se iskee: pistos - näin hankkiudut eroon lenkkeilijän kirouksesta - Terveys - Ilta-Sanomat

Sitten se iskee: pistos - näin hankkiudut eroon lenkkeilijän kirouksesta

SuomiMies säntää lenkille. Pari minuuttia askel nousee kuin Pekka Vasalalla aikoinaan, mutta sitten se iskee: pistos!

11.9.2012 18:20

Lenkkeily ei ole hauskaa, jos heti alkaa tuntua siltä kuin olisi joutunut puukkohippasille. Jotain tarttis tehrä. Paljonki voi onneksi tehrä, joten tuumasta toimeen!

Pistosten syistä ei ole varmaa tietoa. Tutkijat arvelevat, että ne liittyvät osittain pallean toimintaa. Pallea on kupolimainen hengityslihas, joka sijaitsee vatsan ja rintakehän välissä ja erottaa sisuskalut hengityselimistä. Sisuskalut taas ovat sidekudosten välityksellä kiinni palleassa. Kun SuomiMies jolkottelee juoksulenkillä tai spurttaa firman sählyvuorolla, liikkuvat sisuskalut ylös alas. Tämä liike voi ärsyttää palleaa ja aiheuttaa siihen kramppeja. Silloin fiilis voi olla kuin joku kutittelisi moralla kyljyksiä.

Pistokset voivat kuitenkin piinata myös uimisesta innostunutta SuomiMiestä. Tutkijoilla on selitys tällekin: nyt sisuskalujen ja vatsalihasten välissä olevat sidekudoskalvo ja hermo ärsyyntyvät hankauksesta ja pistos on valmis. Mitä pistoksille voi tehdä?

SuomiMies on tietenkin ratkaisukeskeinen otus. Pistos on ongelma joka kierretään alakautta, yläkautta tai sivulta. Näillä vinkeillä pistosongelma peitotaan!

1. Älä treenaa ruokailun jälkeen

Tämä on tuttu, mutta hyödyllinen vinkki. Ruoka ja juoma lisäävät sisäelinten massaa ja kokoa. Pistokset iskevät helpommin. Ruokailun ja treenin väliin kannattaa jättää vähintään kaksi tuntia, mutta venytä väliä, jos pistokset iskevät silti. Juomista ei kannata jättää kokonaan väliin, koska kropan kuivuminen toisaalta altistaa pistoksille. Mutta älä kittaa litraa vettä juuri ennen treeniä. Nesteytys kannatta hoitaa mieluiten vedellä tai laimealla urheilujuomalla. Väkevät mehut lisäävät pistosriskiä.

2. Hengitä syvään

Tiheä, puuskuttava hengitys lisää pistoksia. Silloin pallea on koko ajan enemmän tai vähemmän jännitettynä ja sidekudokset venyttävät sitä entistä enemmän. Syvään hengittäminen yksi parhaista keinoista poistaa pistoksia. Eihän lenkillä voi keuhkoja ylitäyteen vetää ja täysin tyhjäksi puhaltaa, mutta tarkkaile, ettei hengityksesi muutu pikku puuskutukseksi. Kuvittele välillä puhaltavasi kynttilä sammuksiin kesken lenkin.

3. Pudota painoa ja kohota kuntoa

Ylipaino on yhteydessä pistosriskiin. Kun SuomiMies sulattelee muutaman kilon silavaa, alkavat pistoksetkin usein helpottaa. Pistos voi myös johtua yksinkertaisesti rapakunnosta. Hengityslihaksille ei riitä kunnolla happea treenin aikana ja pistos iskee helpommin. Siksi lenkit kannattaa aloittaa rauhallisesti ja lisätä tehoa pikkuhiljaa, ja mieluiten jollain muulla lajilla kuin juoksulla.

4. Oikaise ryhtisi

Eteen painunut ryhti lisää pistosriskiä. Venyttele rintakehään ja tee yläselälle kevyitä kiertoliikkeitä. Hyvät perusliikkeet löydät täältä. Myös rintarangan manipulointi, eli ”naksauttelu”, saattaa helpottaa pistoksia. Mutta teetä se ammattilaisella!

5. Treenaa vatsaa ja venyttele

Heikot vatsalihakset näyttävät myös altistavan pistoksille. Vatsalihasliikkeitä kannattaa siis tehdä säännöllisesti. Parit venytykset lonkankoukistajille auttavat nekin pistosten selättämisessä, sillä nämäkin lihakset ovat sidekudosten kautta yhteydessä palleaan. SuomiMies-mallimme tyylipuhtaan ja esteettisen lonkankoukistajien venytyksen löydät täältä.

6. Muuta hengitysrytmiä

Suuri sisäelin, maksa, painaa paljon, vaikka se ei olisi edes rasvoittunut. Se sijaitsee oikealla puolella kehoa. Osa SuomiMiehistä hengittää ulos oikean jalan iskiessä maahan. Silloin painava maksa venyttää enemmän palleaa. Jos teet niin, voit kokeilla muuttaa hengitysrytmiä niin, että uloshengitys osuu vasemman jalan iskulle. Tämä auttaa usein. 7. Vaihda lajia

Pistokset ovat juoksussa 13 kertaa yleisempiä kuin pyöräilyssä. Myös uinnissa niitä tulee huomattavasti harvemmin kuin lenkkipolulla jolkotellessa. Jos edelliset vinkit (+sauna, terva ja viinikumit) eivät auta, vaihda juoksua sisältävät lajit suosiolla vaikkapa pyöräilyyn, sisäsoutuun, hiihtoon tai raudan pumppaamiseen.

Lähde: Muir, B. 2009. Exercise related trainient abdominal pain: a case report and review of literature. Journal of Canadian Chiropractic Association; 53(4).

Pistos iskee lenkillä helposti ja lopettaa treenit lyhyeen.

Vatsalihasten treenaus ehkäisee pistoksia. Vaikkapa staattinen lankku treenaa vatsoja tehokkaasti.

Hyvä juoksuryhti, riittävän syvä hengitys ja hengitysrytmin muuttaminen auttavat usein pistoksiin.

Lisää SuomiMiehen treenivinkkejä www.suomimies.fi Kuvat: KKI-ohjelma/Studio Juha Sorri

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?