Näin lihasmassa ja kunto säilyvät naurettavan pienellä treenimäärällä - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin lihasmassa ja kunto säilyvät naurettavan pienellä treenimäärällä

Kuntosalit jäävät usein lomakaudella unholaan. Hommaa piisaa kesämökillä ja joskus terassikin houkuttaa SuomiMiestä enemmän kuin kuntosali.

17.7.2012 14:12

Valuvatko kevään aikaansaannokset hukkaan kesätauon aikana? Hyviä uutisia: eivät valu, sillä niin voiman kuin kestävyydenkin ylläpito on huomattavasti helpompaa kuin niiden kohottaminen. Kunto pysyy yllä loman ajan hämmästyttävän pienellä treenimäärällä. Lepo vs. ylläpito

Pelkkä laakereilla lepääminen alkaa heikentää kuntoa nopeasti. Lorviminen tiputtaa kestävyyskuntoa helposti 10 prosenttia parin viikon aikana. Lihasvoima ja lihasmassa alkavat hiipua nopeasti noin kahden viikon päästä. Nämä talven aikana suurella vaivalla hankitut ominaisuudet kuitenkin pysyvät noin kaksi kuukautta yllä uskomattoman pienellä treenimäärällä. Voimaa kerran viikossa

Voiman ja lihasmassan ylläpito silti kannattaa, sillä kunnon tippuminen on myrkkyä motivaatiolle syksyn koittaessa. Jos kampesit itsesi kuntosalille vähintään pari kertaa viikossa talven aikana, ylläpito onnistuu yllättävän helposti. Voiman ja lihasmassan tason säilyy kuukauden pari jopa kerran 9–14 päivässä harjoittelemalla, mutta paras vaihtoehto on vääntäytyä salille kerran viikossa. Silloin ei voiman tippumisesta tarvitse olla lainkaan huolissaan!

Kestävyyttä lyhyesti, mutta tehokkaasti

Myös kestävyys pysyy yllä yllättävän pienellä treenimäärällä. Ylläpitävässä kestävyystreenissä korkea teho on tärkeää. Treenimäärää voi tiputtaa helposti puoleen kevään ja alkukesän määristä, mutta pienempi treenimäärä pitää tehdä hieman reippaammalla sykkeellä. Lenkillä voi siis ottaa reippaan mäkispurtin tai kiihdyttää fillarilla isompaan ylämäkeen.

Käytännön vinkit

  • Jos käyt kuntosalilla kerran viikossa, treenaa koko kroppa läpi ja käytä alle 10 toiston sarjoja. Silloin treenin teho on riittävän korkea, jotta voima ja lihasmassa pysyvät hyvin yllä pari kuukautta.

  • Ellet pääse salille, tee lihaskuntoliikkeitä mökillä. Muutama sarja punnerruksia ja vatsalihaksia sekä pari leuanvetoa vaikka puun oksassa riittää, mutta koska teho on hieman kuntosalitreeniä matalampi, tee näitä liikkeitä pari kertaa viikossa. Aikaa tällaiseen treeniin ei kulu kuin 10–15 minuuttia.

  • Tee kestävyystreeniä hieman kovemmilla tehoilla kuin normaalisti. Pitää-pystyä-puhumaan-liikuntaa voi olla nyt vähemmän. Tee lyhyempi, 20–30 min treeni hieman kovemmalla sykkeellä, pari kertaa viikossa. Silloin kunto pysyy hyvin yllä. 

Lihasvoima pysyy mukavasti yllä, vaikka treeniä ei tulisi kuin kerran viikossa.

Ylläpitävissä kestävyystreenissä määrä tippuu, pitää tehoa vastaavasti nostaa.

Lisää SuomiMiehen liikuntavinkkejä www.suomimies.fi Kuvat: KKI-ohjelma/Miia Malvela

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?