Tämän takia länsimaiset lapset sairastavat allergioita

Julkaistu:

Antibakteerit ja säilöntäaineet nostavat allergian riskiä.
Uuden tutkimuksen mukaan esimerkiksi saippuan, hammastahnan ja suuveden sisältämät antibakteerit ja säilöntäaineet ovat yhteydessä lasten allergiariskiin, kertoo Helistin.

Allergioista kärsitään länsimaissa enemmän kuin esimerkiksi Aasiassa ja kaupungeissa enemmän kuin maaseudulla. On arveltu, että ylenmääräinen siisteys altistaisi allergioille. Tämä uusi tutkimus näyttää ainakin osittain vahvistavan arvelua.

Johns Hopkinsin sairaalan lastenkeskuksen tutkijat käyttivät tietoja yhdysvaltalaisesta terveyskyselystä, johon oli osallistunut 860 lasta, iältään 6–18-vuotiaita. Tutkijat halusivat tarkastella virtsan antibakteerien määrän sekä monista hygieniatuotteista löytyvien säilöntäaineiden yhteyttä lasten verestä löytyvien immunoglobuliini E -vasta-aineiden määrään.

IgE-vasta-aineet ovat osa kehon immuunijärjestelmää. Niiden määrä nousee reaktiona allergeeneihin, ja ne ovat koholla niillä ihmisillä, jotka kärsivät allergioista.

Tutkijat havaitsivat yhteyden antibakteeristen aineiden, säilöntäaineiden ja lasten allergioiden välillä. Lapsilla, joiden virtsasta löydettiin eniten antibakteerista ainetta nimeltä triklosaani, ruoka-aineallergioiden riski oli yli kaksinkertainen ja ympäristöallergioiden riski lähes kaksinkertainen verrattuna niihin lapsiin, joiden virtsassa triklosaania oli vähiten.

Lapsilla, joilla oli elimistössään eniten säilöntäainetta nimeltä propyyliparabeeni, ympäristöallergioiden riski oli yli kaksinkertainen. Propyyliparabeenin ei kuitenkaan havaittu olevan yhteydessä ruoka-aineallergioihin.

Lähteet: Helistin, Babycenter.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt