Näin lisäät treenitehoja saunomalla - 30 minuutin sessio takaa palautumisen

Saunasta lisätehoa treeniin ja potkua palautumiseen!

18.6.2012 11:03

Takana on päivä metsätöitä, talkoita tai tiukka kesäinen iltatreeni. Sitten saunaan, pulahdus järveen. Ja sama pari kertaa uudestaan. Suomalaiset ovat hyödyntäneet tätä tehokasta treenitehon lisääjää jo vuosituhansia ennen kuin urheilutiedemiehet ovat alkaneet siitä kiinnostua.

Sauna palauttaa kehon ja tehostaa harjoittelua

Kuumassa saunassa kroppa pyrkii eroon liiasta lämmöstä. Hikoilu lisääntyy ja verenkierto ihon pinnassa kiihtyy. Kun SuomiMies sitten hyppää laiturilta viileään veteen, verisuonet supistuvat. Tämä pumppuvaikutus tehostaa veren ja lymfanesteen kiertoa kehossa. Kuona-aineet kaikkoavat kudoksista nopeammin ja treenin tai raskaan työn aiheuttama tulehdustila hellittää nopeammin.  Lämmönvaihtelun ja veden kautta tuleva kontrastivaikutus on eräs harvoista palautumiskeinoista, jotka tutkitusti vähentävät esimerkiksi lihasten kipeytymistä. Myös lihasvoima palautuu nopeammin rasitusta edeltävälle tasolla ja itse koettu uupumuksen tunne vähenee.

Suomalaisten salainen ase siis toimii, toisin kuin esimerkiksi treenin jälkeinen venyttely – se ei vähennä lihasten kipeytymistä käytännössä lainkaan, vaikka meidän kaikkien korvissa kaikuu myytteihin perustuva mantra: ”Muista venytellä treenin jälkeen, niin lihaksesi eivät kipeydy!”. Sauna treenin päälle saattaa myös tehostaa kehittymistä kestävyystreenissä. 30 minuutin saunominen kestävyyslenkin jälkeen saattaa tehostaa kestävyystreeniä, koska se lisää veren tilavuutta. Treenin jälkeen saunan lauteille puoleksi tunniksi hypännyt porukka paransi kolmen viikon treenijakson aikana uuvuttavan juoksutestin kestoaikaa 32 prosenttia enemmän verrattuna saunan väliin jättäneisiin treenaajiin. 

Saunassa mieli lepää

Saunassa kroppa erittää myös mielihyvähormoneja ja kropan ylikierroksille puskevien stressihormonien pitoisuudet veressä taas pienenevät. Mielen rentoutumisen kautta myös keho pääsee nopeammin palauttavaan tilaan. Ruumiinlämmön tippuminen saunan jälkeen myös edistää nukahtamista. Kaikki nämä auttavat kroppaa palautumaan paremmin myös fyysisestä rasituksesta. Sopiva annos saunomista, nesteytys kuntoon!

SuomiMies saa tehokkaat palautumisvaikutukset aikaan 30 minuutin saunasessiolla. Kauemminkin toki saunassa voi olla, mutta pidempi saunominen lisää kehon lämpökuormaa ja kuivattaa kehoa, vaikka järvessä välillä pulahdettaisiin. Saunassa SuomiMies menettää reippaasti nestettä ja nestevaje kannattaa korvata etupäässä vedellä mäyräkoiran sijasta.

Lisää SuomiMiehen liikuntavinkkejä www.suomimies.fi

Lähteet: Scoon, GSM ym. 2007. Effect of post-exercise sauna bathing on the endurance performance of competitive male runners. Journal of Science and Medicine in Sport. Aug.  259-262. Vaile, JM ym. 2007. The effect of contrast water therapy on symptoms of delayed onset muscle soreness. Journal of Strength and Conditioning Research. Aug;21(3):697-702

Kuvat: KKI-ohjelma/Petteri Kivimäki

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?