Purkkiruoka voi olla vakava uhka terveydelle - toimittajat kokeilivat säilykedieettiä

Julkaistu:

Kahden päivän säilykedieetti lisäsi huimasti bisfenoli A:n määrää elimistössä. Vielä ei tiedetä, kuinka vaarallista kemikaali on.
Pelkän säilykeruoan syöminen kerää elimistöön nopeasti suuria määriä haitallista ainetta bisfenoli A:ta.

Neljä ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin toimittajaa söi toukokuun lopulla kahden päivän ajan pelkkää purkkiruokaa. Toimittajien bisfenoliarvot kohosivat kahden päivän aikana 2800-4600 prosenttia.
Aineen haittavaikutuksista on esitetty erilaisia arvioita julkisuudessa. Tiedetään, että se aiheuttaa koe-eläimille vakavia sairauksia.

Tutkija Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ympäristöterveyden osastolta huomauttaa, ettei toimittajien koe vastaa tavallisen ihmisen päivittäistä bisfenoli A:n saantimäärää.

Koe kuitenkin osoittaa, että säilykkeet todella keräävät ainetta elimistöön.

- Hehän ovat korvanneet ruokavaliossaan lähes kaiken purkkiruoalla. Ei oikeassa elämässä ole varmaan montaa ihmistä, jotka elävät päivästä toiseen noin, Kiviranta sanoo.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on määritellyt bisfenoli A:n korkeimmaksi siedettäväksi saantiarvoksi päivässä 0,05 milligrammaa painokiloa kohden.

Kivirannan mukaan eurooppalaisten aikuisten altistus on tuhat kertaa tuota lukua alhaisempi.

Nyt ollaan erittäin kaukana siitä. En ole siitä tällä hetkellä kovinkaan huolissani.

Luku perustuu eläimillä tehtyihin kokeisiin. Eläinkokeissa bisfenoli A on häirinnyt rottien hormonaalisia toimintoja. Aine vaikuttaa niiden rasvan metaboliaan, ja rotat ovat lihoneet muodottomiksi.

Bisfenolin vaarallisuutta on vaikea arvioida.

- Tällä hetkellä ei ole selviä löydöksiä, että ihmisriskiä voitaisiin arvioida. Tämän yhdisteen on eläinkokeissa havaittu aiheuttavan hormonaalisia vaikutuksia.

Aineen vaikutusta vähentää myös lyhyt, vain neljän tunnin puoliintumisaika.

Jos tänään syö purkkihedelmiä, huomenna siitä määrästä ei välttämättä ole mitään jäljellä. Sitä pitäisi tulla jatkuvasti lisää. Nämä toimittajat ovat saaneet altistusta jatkuvasti.

Kiviranta sanoo, että liialta bisfenolilta välttyy, kun noudattaa terveellistä ruokavaliota.

- Omassa perheessäni ainakin käytetään sangen harvoin purkkiruokaa. Kannattaa noudattaa vanhaa tuttua juttua, syödä vaihdellen eri ruokalajeja ruokaympyrän mukaan.

Näin testi tehtiin

Ruotsalaistoimittajien koe tehtiin yhteistyössä Lundin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa toukokuun lopulla.
Bisfenoli A:n määrä elimistöstä mitattiin virtsanäytteistä kahden päivän dieetin jälkeen.

Toimittajien bisfenoliarvot nousivat 2800-4600 prosenttia. Yhdellä toimittajista mitattiin Ruotsin korkein koskaan mitattu määrä bisfenoli A:ta.

Koehenkilöt söivät kahden päivän aikana muun muassa purkkipapuja, tonnikalaa, ravioleja, purkkivihanneksia ja -hedelmiä. Kaikki ruoka syötiin kertakäyttöastioilta.

Toimittajat lämmittivät kahvin mikroaaltouunissa ja joivat olutta ja limsaa muovipulloista.

Viranomaisten mukaan testihenkilöiden bisfenoliarvot eivät vielä olleet vaarallisella tasolla.


5 faktaa
  1. Bisfenoli A (BPA) on muovin raaka-aine, jota käytetään muun muassa säilykepurkkien ja lasten tuttipullojen sisäpinnoitteena sekä kovamuovisissa virvoitusjuomapulloissa. Sitä löytyy käytännössä kaikesta kovasta muovista.
  2. Aine on kielletty EU-maista Tanskassa ja Ranskassa. Monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa bisfenoli A:n käyttöä on rajoitettu.
  3. Ainetta sisältävien tuttipullojen valmistaminen kiellettiin Suomessa maaliskuun 2011 alusta EU:n asetuksella. Kielto on voimassa myös muissa EU-maissa.
  4. Euroopan komissio ja jäsenvaltiot ovat päättäneet vähentää imeväisten altistumista bisfenoli A:lle, kunnes sen vaikutuksista saadaan uutta tieteellistä tietoa.
  5. Bisfenoli A aiheuttaa koe-eläimille hormonihäiriöitä, hedelmättömyyttä, syöpää, sydäntauteja, diabetesta ja lihavuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt