Viekö sokeri muistisi?

Julkaistu:

Himoitsetko suklaata, leivonnaisia tai muita sokerisia herkkuja?
Amerikkalaistutkijoiden mukaan makean ahmiminen voi vaikuttaa paitsi vyötäröösi myös muistiisi.
Los Angelesin Kalifornian yliopiston (UCLA) tutkimuksen mukaan liika sokerinsyönti voi pitkittyessään johtaa pahimmillaan jopa aivovaurioon, kertoo Forbes.

Runsaan sokerin vaikutuksia kognitiivisiin kykyihin tutkittiin rotilla, jotka kulkivat labyrintin läpi. Ensin rotat opetettiin löytämään ulos labyrintista.
Tämän jälkeen osa rotista sai juomaveden sijaan hedelmäsokeriliuosta, osa normaalia ravintoa. Yksi rottaryhmä sai sokeriliuosta ja sen lisäksi omega-3-rasvahappoja.

Kuuden viikon jälkeen tutkijat havaitsivat, että sokeriliuoksella ruokitut rotat tuntuivat unohtaneen reitin ulos labyrintista. Tavanomaista ravintoa syöneet rotat löysivät ulos labyrintista huomattavasti nopeammin, samoin ne rotat, joille oli sokeripitoisen ravinnon lisäksi annettu omega-3-rasvahappoja.

Tutkijoiden mukaan linkki sokerin liikasyönnin ja aivovaurion mahdollisuuden välillä on metabolinen oireyhtymä. Aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa vyötärölihavalla ihmisellä on yhtä aikaa useita terveyttä uhkaavia häiriöitä, kuten kohonnut verenpaine tai häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta.

Metabolinen oireyhtymä on noussut yhdysvaltalaistutkimuksessa suureksi mielenkiinnon kohteeksi. Kalifornialaistutkijat kritisoivat, että kun ylipainoisuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota, ravinnon vaikutukset aivojen toimintaan ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Rottatutkimus ei antanut vastausta siihen, jäivätkö muistin häiriöt pysyviksi.

Tutkijat myös korostavat, että tutkimus kuvaa pitkittyneen liikakäytön haittoja eikä väitä toisinaan nautittuja makeita herkkuja haitallisiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt