Tässä syyt, miksi vasenkätisyys pilaa elämän

Julkaistu:

Vasenkätiset häviävät melkein kaikissa elämän osa-alueissa oikeakätisille.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että vasenkätisyydellä on paljon huonoja puolia. Ei ihme, sillä elämmehän oikeakätisten dominoimassa maailmassa. Buzzfeed-sivusto listasi vasenkätisyyden pimeän puolen. 

1. Lyhyempi elinikä

Tutkimukset osoittavat, että vasenkätiset kuolevat aiemmin kuin oikeakätiset. Vasenkätisille sattuu suhteessa enemmän onnettomuuksia. Eteläkalifornialaisen tutkimuksen mukaan vasenkätisillä on neljä kertaa suurempi riski kuolla auto-onnettomuudessa kuin oikeakätisillä.

Osittain tätä on selitetty sillä, että liikenne on suunniteltu sopimaan oikeakätisille, jolloin vasenkätiselle liikennejärjestely tuntuu luonnottomalta.

2. Mielenterveys

Vaikka koko väestöstä vasenkätisiä on noin 10 prosenttia, skitsofreenikoista heitä on noin 20 prosenttia. Vasenkätisyyteen yhdistetään helpommin myös lukihäiriö, mielenterveysongelmat ja ADD.

3. Koulunkäynti

Vasenkätisille lapsille koulun käynti on huomattavasti vaikeampaa kuin oikeakätisille ja he pärjäävät huonommin aikarajoitetuissa kokeissa. Miksi? Koska kaikki välineet on suunniteltu ensisijaisesti oikeakätisille. Vasenkätiset lapset kärsivät tämän takia myös enemmän käsi- ja selkäkivuista.

Vasenkätiset lapset pääsevät kuitenkin helpommalla kuin isovanhempansa, joilta yritettiin lyömällä saada poistettua tätä poikkeamaa.

4. Pelkotilat


Tutkimukset ovat osoittaneet, että vasenkätiset kärsivät kaksi kertaa todennäköisemmin posttraumaattisen stressin oireista. Tutkimukset ovat antaneet myös viitteitä siitä, että vasenkätisten on vaikeampi tehdä päätöksiä ja he kuluttavat enemmän aikaa murehtimiseen.

5. Vasenkätisyyden taakka

Tietyissä osissa Afrikkaa ja Eurooppaa, vasen käsi liitetään epäpuhtauteen eikä sitä sovi käyttää muuta kuin vessareissulla pyyhkimiseen. Tämän takia tervehtiminen, esittäytyminen, lahjan vastaanotto tai ruoan ojentaminen vasemmalla kädellä tulkitaan epäkunnioituksen eleenä.

Oletko kärsinyt huonoa kohtelua vasenkätisyyden takia? Kerro kokemuksesi kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt