Tämä aivomyytti on valhetta! - Terveys - Ilta-Sanomat

Tämä myytti aivoista ei pidä paikkaansa!

Vanhan sanonnan mukaan ihminen käyttää vain 10:tä prosenttia aivoistaan. Se on silkkaa puppua!

27.4.2012 6:03

Monet uskovat vanhaan sanontaan siitä, että ihminen käyttää ainoastaan 10:tä prosenttia aivoistaan. Tämä loisi hyvin suuren mahdollisuuden itsensä kehittämiselle, mutta väite on valitettavasti valetta.

- Jos ihminen käyttäisi ainoastaan 10:tä prosenttia aivoistaan, olisimme lähes kuolleita, kertoo Eric Chudler University of Washingtonista.

Aivokuvausten aikana voi helposti todeta, että ihmisen aivoissa ei ole alueita, jotka olisivat toimettomia missään vaiheessa. Jos mikä tahansa osa aivoista vahingoittuu, on sillä aina seurauksia.

Alun perin myytti on ehkä saanut alkunsa siitä, että tiedemiehet huomasivat hiirten löytävän tiensä labyrintissä, vaikka niiltä oli poistettu osa aivoista. Ilmeisesti tästä on kehkeytynyt ajatus, että ihmiset haaskaavat aivokapasiteettiaan. Toimimattomassa aivokapasiteetissa uskottiin piilevän mm. telepatiaa ja muita yliluonnollisia taitoja, jotka olisi mahdollista aktivoida aivoja harjoittamalla.

Aivot eivät ole kuin rajallinen tietokanta, vaan dynaaminen labyrintti, jonka osat voivat kehittyä ja surkastua käytön takia. Suurin osa aivoista on kuitenkin jatkuvasti käytössä.

Aivot pitävät jatkuvasti yllä elintoimintoja ja ajatteluamme, minkä takia se on erittäin arvokas elin. Aivot myös käyttävät 20 prosenttia elimistön verestä ja suuren osan myös energiasta.

-Jos ihminen käyttäisi aivoistaan vain pientä osaa, ne tuskin tarvitsisivat niin suurta määrää energiaa. Miten ihmisen aivot olisivat edes kehittyneet niin suuriksi, jos niitä ei käytettäisi, summaa Chudler.

Lähde: MSNBC

Lähde: Tohtori.fi

Mitä aivoissa tapahtuu?

Näin aivot toimivat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?