Suu auki nukkuminen - kuolemanriski kasvaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Pidätkö suusi auki nukkuessasi? Se voi olla vaaraksi!

Hengitätkö unissasi suun kautta? Se voi koitua kohtalokkaaksi aamuyöstä, kello neljän ja seitsemän välillä.

15.4.2012 14:00

Jos ihminen on kroonisesti ja vakavasti sairas, voiko suu auki nukkuminen ja suun kautta hengittäminen saada aikaan kuoleman? Tuoreiden tutkimusten mukaan voi. Suun kautta hengittämisellä on suuri osuus pitkäaikaissairaiden kuolemantapauksissa.

Undergroundhealthreporter.com -sivuston artikkelin mukaan asiasta on tehty useita tutkimuksia viime vuosina.

Tutkimusten mukaan suun kautta hengittäminen koituu kohtalokkaaksi useimmiten aamuyöstä, kello neljän ja seitsemän välillä. Tähän aikaan kuolemanriski on suurimmillaan vakavasti pitkäaikaissairailla. Riskisairauksiksi mainitaan muun muassa sepelvaltimotauti, halvaukset, astmakohtaukset ja muut sairaskohtaukset. Myös angiina voi olla riski, koska se turvottaa tulehtuneen nielun.

Tutkijat ovat koonneet aiheesta tehtyjä tutkimuksia ja niiden tuloksia yhteen. Eräs merkittävimmistä tutkimuksen perusteista on saatu edesmenneen tohtori Konstantin Buteykon tutkimuksista. Hänellä oli pitkä kokemus hengittämiseen liittyvistä lääketieteellisistä kaavoista aina toisesta maailmansodasta lähtien. Hän tutki urallaan hengittämisen ja kuolinhetken yhteyttä toisiinsa.

Suun kautta hengittäminen on riski terveillekin

Tutkijoiden mukaan suun kautta hengittäminen ei ole oikein hyväksi kenellekään. Suun kautta hengittäminen aiheuttaa monenlaisia fyysisiä, lääketieteellisiä ja sosiaalisia ongelmia, joihin ei paneuduta tarpeeksi lääketieteessä.

Sciende Daily raportoi, että hammaslääkärit ovat ehkä parhaiten perillä suu auki nukkumisen haitoista. Hammaslääkäri Leslie Grant kertoo, että lapsilla suu auki nukkuminen ja suun kautta hengittäminen voi hankaloittaa hampaiden kasvua ja kasvojen kehittymistä sekä edesauttaa tarkkaavaisuushäiriön syntymistä, käytösongelmia, oppimisvaikeuksia ja kehitysongelmia. Usein oikomishoidosta voi olla apua suu auki nukkuville lapsille.

Suu auki nukkuminen aiheuttaa aikuisillekin monenlaisia ongelmia. Sen seurauksia ovat muun muassa kurkun kudosten heikentyminen, kuorsaus, uniapnea, päänsäryt, unissaan puhuminen, masennus, matala energiataso, suun kuivuminen ja siitä aiheutuvat hammasongelmat sekä monet muut vaivat, joita aiheuttaa kehon heikentynyt happitaso yön aikana.

Jos pohdit, nukutko itse öisin suu auki, tarkkaile onko suusi aamulla ja päivän aikana kuiva. Jos suu on aamuisin kuiva ja kurkku käheä, olet todennäköisesti nukkunut suu auki ja hengittänyt suun kautta.

Näin voit ehkäistä suu auki nukkumista

Tohtori Buteyko kehitteli metodin, jonka avulla suun kautta hengittäminen vähentyi yöllä. Yksinkertaisesti suu voitiin teipata kiinni, jolloin ihminen hengittää nukkuessaan automaattisesti nenän kautta. Suun voi teipata kiinni yhdellä teipillä, joka kulkee nenän alta leuan alle. Älä teippaa koko suuta kiinni, sillä se voi olla vaarallista.

Vältä myös selällään nukkumista. Jos ongelmat jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin. Voit hakeutua unitutkimuksiin, jossa kartoitetaan esimerkiksi uniapnean riskiä.

Lähde: Tohtori.fi

Kuorsaaja! Olet vaarassa! Kuorsaako kumppanisi? Näin nukkuminen onnistuu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?