Tutkimus: Kesäaikaan siirtyminen tappaa tuhansia

Tutkijoiden mukaan kesäaikaan siirtymisellä on kohtalokkaat seuraukset, kertoo Dagens Nyheter.

Tukholman Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa kuolemia.

Joka vuosi kellojen siirtoa seuraavien viikkojen aikana 30 ruotsalaista kuolee sydänkohtaukseen, mikä on suoraa seurausta kesäaikaan siirtymisen aiheuttamasta stressistä.

Kun lokakuussa palataan normaaliaikaan, ihmiset saavat nukkua pidempään, jolloin sydänkohtausten määrä vähenee noin kymmenellä.

Jos huomioon otetaan kaikki 1,6 miljardia ihmistä maailmassa, jotka joutuvat kääntämään kellonsa kesäaikaan, tulee summaksi useita tuhansia kuolemantapauksia joka vuosi.

- Ja silloin puhutaan vain sydänkohtauksista, joka on vain yksi sairaus, sanoo kronobiologian professori Till Roenneberg Münchenin Ludwig-Maximilian-yliopistosta.

Roennenberg on yksi maailman johtavista elävien organismien vuorokausirytmin asiantuntijoista.

Hänen mielestään on erittäin ongelmallista, että 1,6 miljardia ihmistä joutuu yhtäkkiä heräämään tuntia aikaisemmin aamulla.

- Se merkitsee luultavasti valtavia kustannuksia yhteiskunnalle. Tiedämme tutkimusten kautta, että vuorotyöläiset ovat yliedustettuina lähes jokaisen sairauden, kuten syövän, ylipainon ja diabeteksen tilastoissa.

Roennebergin mukaan kesäajan ovat ottaneet käyttöön tietämättömät poliitikot ja byrokraatit, joilla on olematon tietämys ihmiskehon biologisesta kellosta.

- Ihmiset korkeissa asemissa ovat usein aamuvirkkuja, joilla on pieni unentarve. Mutta he ovat vähemmistönä. Nyt he yrittävät sopeuttaa koko yhteiskuntaa omaan rytmiinsä, Roenneberg sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?