Alkoholi saa kolesterolin laskuun - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin alkoholi tekee hyvää sydämellesi!

Kohtuullisen alkoholinkäytön uskotaan kohottavan hyvän HDL-kolesterolin määrää.

Kohtuullisen alkoholinkäytön uskotaan kohottavan hyvän HDL-kolesterolin määrää.

Julkaistu: 12.3.2012 10:50

Kohtuullinen alkoholin käyttäminen voi tehdä hyvää terveydelle. Tämä tiedetäänkin jo punaviinin osalta, mutta nyt tuloksia on saatu myös muiden alkoholia sisältävien juomien osalta.

Oikeissa määrissä alkoholi ei välttämättä ole pahaksi ollenkaan. Esimeriksi punaviinin terveellisistä vaikutuksista sydämeen on uutisoitu laajemminkin, mutta myös muun tyyppiset alkoholit voivat tarjota samat hyödyt, kertoo Everyday Health.

Yhdysvaltalaisten sydänspesialistien Steven Nissenin ja Marc Gillinovin mukaan parhaiten dokumentoitu alkoholin hyöty sydämelle on sen kyky kohottaa hyvän, HDL-kolesterolin määrää.

Nissen ja Gillinov kirjoittavat, että kohtuullinen alkoholinkäyttö (tarkoittaa naisilla yhtää juomaa päivässä ja miehillä kahta) voi kohottaa HDL-kolesterolia arviolta 12 prosentilla. Kyseinen kohoaminen vastaa aerobisen liikuntaohjelman vaikutuksia.

Onko siis drinkki töiden jälkeen yhtä hyväksi sinulle kuin pistäytyminen kuntosalilla? Ei nyt ehkä ihan – mutta melko lähellä kuitenkin, jos tarkastellaan alkoholin osuutta sydämelle terveelliseen elämäntyyliin, lääkärit toteavat.

Lisäksi alkoholi estää LDL-kolesterolin hapettumista, mikä taas puolestaa ehkäisee rasvaplakin muodostumista valtimoihin. Tutkimukset osoittavat, että alkoholi voi myös estää veritukkoja (ja sitä kautta sydänkohtauksia) ohentamalla verta sekä pysäyttämällä verihiutaleita ja tiettyjä proteiineja, jotka aiheuttavat veren hyytymisen.

Sekä Nissen että Gillinov suosivat punaviiniä. Heidän mukaansa tämä johtuu enimmäkseen mausta, mutta tutkimukset myös osoittavat punaviinissä olevan jotakin sellaista, jota muissa alkoholeissa ei ole: polyfenoleja. Polyfenolit ovat yhdisteitä, jotka voivat myös ehkäistä veritukkoja.

Jos punaviini ei kuitenkaan ole sinun juttusi, myös tilkassa valkoviiniä, olutta tai muita vastaavia alkoholeja samalla kohtuudella on samat hyvät vaikutukset HDL-kolesteroliin sekä veren hyytymiseen.

Lähde: Tohtori.fi

Tuoreimmat osastosta