Raha - Tekeekö raha onnelliseksi ja terveeksi? - Terveys - Ilta-Sanomat

Miten raha vaikuttaa onnellisuuteen ja terveyteen?

Tuoko rikkaus onnea?

Tuoko rikkaus onnea?

Julkaistu: 8.2.2012 7:30

Mikä on rahan vaikutus onnellisuuteen? Kysymys on tärkeä terveyden kannalta.

Maailman tiedeyhteisöissä keskustellaan entistä vilkkaammin onnellisuudesta. Alan tutkimuksella on vahvat perinteet filosofiassa. Asiaa voi lähestyä humanististen tieteiden, lääketieteen mutta myös taloustieteen näkökulmasta.

Onnellisuus on tärkeä osa terveyttä. PNAS-tiedelehden mukaan onnelliseksi itsensä kokevan sydän- ja verenkiertoelimistö on hyvässä kunnossa.

Monet vakavasti otettavat tutkijat pitävät onnellisuutta elämän tarkoituksena. Yksi asiaan keskittyvistä aloista on onnellisuustutkimus eli onnellisuuden taloustiede (happiness economics). Kyseessä on elämänlaadun tutkimus taloustieteellisin ja psykologisin menetelmin.  (Yksi lainatuimmista alan tutkimuksista on Andrew Oswaldin artikkeli A Non-Technical Introduction to the Economics of Happiness.)

Luotettavat kyselytutkimukset viittaavat nykyään selvästi siihen, että toisten hyväksi rahaa käyttävät tuntevat itsensä onnellisemmaksi kuin vain itseään varten rahaa käyttävät. Tähän tulokseen tulivat Brittiläisen Kolumbian yliopiston ja Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat Elizabeth W. Dunn, Lara B. Aknin ja Michael I. Norton. He raportoivat tuloksistaan ScienceMag.org -sivustolla.

Rikkaus voi olla jopa ahdistuksen ja onnettomuuden lähde. Jos on paljon rahaa käytettävissä, ostaminen voi kehittyä riippuvuudeksi.

Rahan suhde onnellisuuteen ja terveyteen

1. Lisääntyvät tulot kasvattavat aluksia onnellisuutta, mutta köyhyysrajan ylittäminen riittää. Ei kannata tähdätä miljonääriksi, vaan keskituloinen voi olla jopa onnellisempi.

2. Jos haluat onnelliseksi, lahjoita rahaa ja auta muita. Älä hamua omaisuutta vain itsellesi.

3. Älä kerää itsellesi turhaa tavaraa, vaikka sinulla olisi paljon rahaa, sillä ostaminen voi kehittyä pakonomaiseksi riippuvuudeksi.

Monet tutkijat pitävät tosin kyselytutkimuksissa ilmoitettua onnellisuutta subjektiivisena ja siten epäluotettavana mittarina. Joidenkin tutkijoiden mukaan ihmisen persoonallisuudella on geneettinen perusta. Sellaiset luonteenpiirteet kuin hyvä itsetunto, optimistisuus ja ulospäin suuntautuneisuus olisivat siten omiaan lisäämään onnellisuutta.

Lähteet: ScienceMag.org, Tohtori.fi, Andrew Oswald: A Non-Technical Introduction to the Economics of Happiness, PNAS ja Uvu.edu

Tuoreimmat osastosta