Facebook – Voiko Facebook masentaa? - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Sosiaalinen media voi masentaa

Tutkijat uskovat, että ihmisiä voi masentaa se, että muiden elämä tuntuu sosiaalisen median perusteella mielenkiintoisemmalta kuin oma elämä.

Julkaistu: 18.1.2012 8:55

Tuoreen tutkimuksen mukaan Facebook voi tehdä ihmiset surullisiksi. Mistä on kysymys?

Sosiologit Hui-Tzu Grace Chou ja Nicholas Edge uskovat, että ihmiset voivat jopa masentua ahkerasta sosiaalisen median käytöstä. Heidän tutkimuksensa mukaan ihmiset vertailevat omaa elämäänsä muiden ihmisten elämään sosiaalisen median, kuten Facebookin perusteella. Tutkimus ilmestyi tieteellisellä Liebertononline.com -sivustolla.

- Tuloksena voi olla se, että muiden elämä tuntuu mielenkiintoisemmalta kuin oma elämä. Masennus voi johtua siitä, että muiden elämä tuntuu onnellisemmalta, tutkimuksessa todetaan.

Utah Valleyn yliopiston tutkijoiden haastattelututkimukseen osallistui yhteensä 425 opiskelijaa, joilta kysyttiin mm. heidän omasta ja muiden onnellisuudesta.

Tutkimukseen osallistuneista 95 prosenttia käytti sosiaalista mediaa päivittäin.

Tutkijoiden selkeä viesti oli, että mitä enemmän tutkimukseen osallistuvat käyttivät sosiaalista mediaa, sitä todennäköisempää oli, että he pitivät muiden elämää onnellisempaa kuin omaansa. Tämä koski erityisesti niitä ystäviä, joita he eivät tunteneet muuten kuin sosiaalisen median välityksellä. Varsinkin muiden Facebookin käyttäjien hymyilevät kuvat loivat vaikutelman siitä, että kuvan henkilöt ovat onnellisia.

Varsinkin Britanniassa ja Yhdysvalloissa asiasta nousi kova kohu, kun Dailymail.com -sivustolla kerrottiin tutkimuksen tuloksista.

  Lähteet: Liebertononline.com, Hui-Tzu Grace Chou Utah Valley Universityn sivuilla ja Dailymail.com.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?