Laaja tutkimus: Monivitamiinipillereistä ei ole hyötyä - Terveys - Ilta-Sanomat

Laaja tutkimus: Monivitamiinipillereistä ei ole hyötyä

Kalliit pillerit eivät auta torjumaan sairauksia, kertoo brittitutkimus.

Kalliit pillerit eivät auta torjumaan sairauksia, kertoo brittitutkimus.

Julkaistu: 27.12.2011 9:07, Päivitetty 27.12.2011 8:46

Miljoonat ihmiset syövät päivittäin monivitamiinipillereitä pysyäkseen terveinä - ja heittävät rahansa hukkaan. Laaja brittitutkimus kertoo, etteivät monivitamiinivalmisteet ehkäise sairauksia ennalta.

Kuusi vuotta kestäneeseen vertailututkimukseen otti osaa noin 8000 ihmistä, kertoo Daily Mail.

Osa koehenkilöistä otti päivittäin oikeita monivitamiinipillereitä, osa aidon näköisiä placebovalmisteita.

Kummallakin ryhmällä oli yhtä suuri todennäköisyys sairastua syöpään tai sydäntautiin, tutkimus osoitti. Vitamiinilisästä ei tässä suhteessa siis näyttäisi olevan mitään hyötyä.

Koehenkilöitä myös haastateltiin tutkimuksen aikana. Vastauksissa ei ollut juuri mitään eroa, kun heiltä kysyttiin kuinka terveeksi he tuntevat itsensä.

Monet vitamiinilisien käyttäjät kuuluvat niin sanottuun "huolestuneiden mutta terveiden" ryhmään. Nämä terveet aikuiset haluavat käyttää vitamiinivalmisteita välttyäkseen muun muassa Alzheimerin taudilta, sydänkohtauksilta ja aivohalvauksilta, kertoo tutkijaryhmään kuulunut St. Georgen sairaalan asiantuntija Catherine Collins lehdelle.

- He heittävät rahansa hukkaan. Tämä oli laaja tutkimus, jossa seurattiin koehenkilöitä pitkän aikaa ja kartoitettiin kaikki terveyteen liittyvät asiat liikuntaharrastuksista verenpainemittauksiin ja siihen, tuntevatko he olonsa onnelliseksi vai kärsivätkö he kivuista, Collins sanoi.

Terveystietoiset aikuiset kiinnittävät yleensä huomiota myös ravintoonsa. He saavatkin usein ruoasta kaikki tarvitsemansa vitamiinit  eivätkä he tarvitse pillereitä torjumaan mitään puutostilaa.

Kaksi viimeaikaista tutkimusta on myös osoittanut, että vitamiinilisistä voi olla jopa suoranaista haittaa. E-vitamiinia, askorbiinihappoa, beetakaroteenia, seleeniä ja sinkkiä sisältävät pillerit voivat lisätä melanooman riskiä, kertoi yksi tutkimuksista.

Tuoreimmat osastosta