Suomessa asennettu 14 vaarallista silikonirintaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomessa asennettu 14 vaarallista silikonirintaa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran selvityksen mukaan Suomessa on asennettu 14 vaaralliseksi paljastunutta PIP-rintaimplanttia.

23.12.2011 17:17

Valviran mukaan implantteja ei ole ollut myynnissä Suomessa, mutta plastiikkakirurgi on ostanut kyseiset implantit Ruotsista ennen myyntikieltoa.

Rintaimplantteja on asennettu suomalaisille myös maamme rajojen ulkopuolella. Valvira tekee yhteistyötä muun muassa Viron terveysviranomaisten kanssa.

Valvira kertoo arvioivansa yhdessä muiden eurooppalaisten viranomaisten kanssa Poly Implant Prosthesis -implanttien terveysriskejä.

Valvira suosittelee, että PIP-implantit asennuttanut nainen ottaisi yhteyttä leikkauksen tehneeseen lääkäriin tai klinikkaan. Heille suositellaan myös erityisseurantaa mahdollisten komplikaatioiden havaitsemiseksi.

Ranskalaisvalmisteiset implantit on poistettu markkinoilta viime vuonna Euroopassa. Joissakin tuotantoerissä on ollut rekisteröimätöntä silikonia ja implanttien on todettu rikkoutuvan poikkeuksellisen usein.

PIP-rintaimplanteilla on epäilty olevan yhteys lisääntyneeseen syöpäriskiin. Valviran mukaan tutkimusten perusteella yhteyttä syöpätapauksiin ei ole kuitenkaan voitu todentaa.

Parhaillaan eurooppalaiset viranomaiset selvittävät, mitä vaikutuksia on M-implanteilla, joista osa on valmistettu samalla tuotantolinjalla kuin PIP-implantit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?