Terveys

Kannabis vahingoittaa aivoja – eikä siinä vielä kaikki

Julkaistu:

Tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa, miten kannabis vahingoittaa aivoja.
Australialaistutkimuksen mukaan kannabis on vahingollista aivoille. Ensimmäistä kertaa kannabiksen aivoja vahingoittavasta vaikutuksesta kertova tutkimus selvitti myös, että tiettyjen aivojen osien koko altistaa kannabiksen käytölle.

Tutkimuksen toteutti professori Dan Lubman yhdessä Melbournen yliopiston tutkijoiden kanssa. Ryhmä teki tutkimuksen osana suurempaa, teini-ikäisten emotionaalista kehitystä mittaavaa kokonaisuutta.

Tutkijat magneettikuvasivat 155 12-vuotiaan aivot ja neljän vuoden jälkeen 121 kuvaukseen osallistunutta nuorta vastasi kyselyyn, jossa kysyttiin huumeiden käytöstä. 28 nuorta vastasi käyttäneensä kannabista.

Tutkijat huomasivat, että kannabista käyttäneiden nuorten aivojen orbitofrontaalisen aivokuoren tietyt alueet olivat 12-vuotiaina pienemmät kuin muilla. Kyseisten orbitofrontaalisen aivokuoren alueiden vähäisempi toiminta vaikuttaa mm. päätöksentekoon ja ongelmanratkontaan negatiivisesti.

Lubmanin mukaan tutkimusryhmä oletti, että 12-vuotiaiden aivoista löytyisi myös muita poikkeavuuksia, joita on aiemmin löydetty kannabiksen suurkuluttajilta. Näin ei kuitenkaan käynyt.

- Saimme selville, että orbitofrontaalisen aivokuoren osat voivat ennustaa tulevaa kannabiksen käyttöä. Huomasimme myös, että nuorten aivoissa ei ollut samoja muutoksia, joita ilmenee kannabista runsaasti käyttävillä. Täten varmistimme ensimmäistä kertaa, että kannabis on aivomyrkky ja se vaikuttaa tiettyjen aivojen osien toimintaan, Lubman kertoi.

Lähde: medicalxpress.com

Lähde ja kannabis saa aikaan kognitiivisen kaaoksen: Poliklinikka.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt