Taikina - Raakojen taikinoiden syöminen vaarallista - Terveys - Ilta-Sanomat

Raaka taikina voi olla vaarallista

Varsinkin näin joulun aikaan on hyvä tietää millaisia vaikutuksia raa'an taikinan syömisellä voi olla.

Tutkijat arvioivat jauhojen olevan syynä kolibakteerin leviämiseen.

13.12.2011 11:50

Joululeipomusten parasta antia on monien mielestä piparitaikinan syöminen raakana. Mutta harva tietää, että raa’an taikinan syöminen voi olla vaarallista. Taikina on tarkoitettu paistettavaksi. Varsinkin valmistaikina saattaa sisältää ikäviä bakteereja.

Yhdysvalloissa raa’ana valmistaikinan syöminen on sairastuttanut 77 ihmistä, joista 35 joutui sairaalaan. Sairastapausten jälkeen lääkärit vertasivat terveiden ihmisten ruokailutottumuksia sairastuneiden ruokailutottumuksiin. Kaikki 36 kolibakteeritartunnan saanutta potilasta oli syönyt raakaa keksitaikinaa.

Vaikka tutkijat ovat tehneet tarkkaa työtä etsiessään syytä tartuintoihin, he eivät ole saaneet varmuutta asiaan. Tutkijat kuitenkin arvioivat jauhojen olevan syynä kolibakteerin leviämiseen. Jauhoissa saattaa olla taikinavaiheessa vielä jäljellä tiettyjä patogeeneja toisin kuin voissa, leivinjauheessa ja sokerissa.

Yhdysvalloissa on vedetty markkinoilta yhteensä 1,3 miljoonaa keksitaikinapakettia sairastapausten vuoksi. Suomessa taikinasta ei ole löydetty vaarallisia ainesosia. Mutta kannattaa silti olla varovainen kun syö valmistaikinaa. Vaikka taikina ei aiheuttaisikaan bakteeritartuntaa, saattaa se silti aiheuttaa ikäviä vatsakipuja – varsinkin, jos syö taikinaa suuria määriä.

Lähde: Vitals MSNBC

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?