Huonoilla yöunilla yllättävä sivuvaikutus

Uni ei aina maistu. Huonosti nukutun yön jälkeen työpäiväkin sujuu puoliteholla, mutta tiesitkö tästä huonosti nukutun yön sivuvaikutuksesta?

20.6.2011 9:26

Huonot yöunet saattavat saada sinut himoitsemaan rasvaisia ja korkeakalorisia herkkuja. Pienen lapsen vanhempi on helposti vähäuninen, sillä lapsenhoito ei rajoitu ainoastaan päiväsaikaan. Jos kuitenkaan et halua lisätä kilojasi, yritä nukkua mahdollisimman paljon, vaikka lapsesi päiväunien aikaan. Raskauden jälkeen lihominenkin voi nimittäin johtaa ongelmiin  myöhemmin.

Pienessä, 12 henkilön tutkimuksessa 19-45-vuotiaille ihmisille näytettiin erilaisia ruokakuvia samalla, kun heidän aivojensa kuvattiin. Osallistujia käskettiin keskittymään kuviin, jotka vaihtuivat muutaman sekunnin välein. Kuvissa oli sekä terveellisiä, että epäterveellisiä ruokia ja kontrollinkuvina mm. kukista. Tämän lisäksi osallistujat täyttivät kyselyn ruokailutottumuksistaan ja siitä, kuinka unisia he testin aikana tunsivat olevansa.

Tutkijat huomasivat, että mitä uneliaampi ihminen oli, sitä vähemmän etummainen aivolohko, jossa halujen hillitseminen tapahtuu, oli aktivoitu. Eli mitä uneliaampi olet, sitä todennäköisemmin et yritä hillitä himojasi, kun saat eteesi herkullisia ruokia. Tutkimukseen osallistujat eivät olleet kroonisesti unettomia, vaan olivat ainoastaan nukkuneet paria tuntia vähemmän edellisenä yönä. Ei siis kannata väheksyä unen saantia – pienikin univaje vaikutta moniin asioihin.

Lähde: American Academy of Sleep Medicine

Lähde ja lue vinkit, joiden avulla nukut paremmin: Helistin.fi

Yllättäviä unifaktoja - Näitä asioita et tiennyt nukkumisesta - Kimallus.fi

12 keinoa hyvään yöuneen - Kimallus.fi

Kärsitkö unettomuudesta? 3 tapaa toimia! - Kimallus.fi

Myyttejä unesta ja nukkumisesta - Kimallus.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?