Heräätkö juuri ennen kellon soittoa? Tutkijat löysivät syyn

Julkaistu:

Onko sinulla tapana herätä muutamaa minuuttia ennen kuin herätyskello alkaa piippaamaan? Mistä tämä oikein johtuu - tutkijat selvittivät syyn!
Olet varmasti miettinyt syytä sille, kun heräät juuri ennen herätyskelloa omia aikojasi. Syy on kuitenkin nyt löydetty ja Salk Institute for Biological Studiesin tutkimustulokset kertovat, että eräs geeni laittaa keholle oman herätyksen.

MedicalXpressin mukaan biologinen kello tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa aamulla, mikä johtaa aivojen aktivoitumiseen ja heräämiseen.

Tutkijat tiesivät entuudestaan, että heräämistä ohjaa PER-proteiini, joka määrää biologista kelloa ohjaavaa kahta geeniä. Kun esimerkiksi PER-proteiinin määrä lisääntyy, se laittaa kyseiset geenit ”tauolle” ja alamme nukkumaan. Tutkijoilla ei kuitenkaan ollut varmaa tietoa, mikä aiheuttaa jokapäiväisen proteiinin määrän vaihtelun.

Tohtori Satchindananda Panda ryhmineen tutkimuksessa löydettiin JARID1-niminen entsyymi, jonka toimintaan alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Tutkijat saivat selville, että kyseistä entsyymiä tarvittiin pitämään yllä biologista kelloa. JARID1 toisin sanoen päästää ”jarrut” pois aamulla estämällä jarruproteiini HDAC1:n toiminnan, jolloin PER-proteiini ja kaksi siitä riippuvaa geeniä pääsevät takaisin toimintaan.

Tutkimuksen johtaja Panda kertoo, että tutkimustuloksia voidaan käyttää myös monien vaivojen hoitoon ja selvittämiseen.

- Terveenä ja nuorekkaana pysymisen valtti on kunnolliset yöunet. Nyt kun olemme huomanneet JARID1:n aloittavan päivämme, meillä on koko tie auki unirytmivaikeuksien ja siitä johtuvien vaivojen tutkimisessa, Panda tiivistää.

Lähde: medicalxpress.com l

Lähde ja yöunien pituudella on merkittävä vaikutus aivoille: Poliklinikka.fi


Ota kantaa

Heräätkö juuri ennen kellon sointia?

Kyllä 20% En 80%
Ääniä yhteensä 14510

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt