Tutkijat: Onnen kaava selvitetty!

Julkaistu:

Moni pitää onnellisuutta elämän tarkoituksena. Jotkut tunnistavat onnellisuuden läpitunkevasta tunteesta, että elämä on hyvää. Nyt tähän ikuiseen ongelmaan on saatu yksi uskottava ratkaisu. Lue, mistä on kysymys!

Tutkijat uskovat nyt löytäneensä geenin, josta voi päätellä ihmisten onnellisuuden tason.

Kyseessä on geeni, joka ohjaa aivojen serotoniinitasoa. Ne ihmiset, joilla on pitkä alleeli 5-HTTLPR-geenissä ovat onnellisimpia. (Alleelit ovat saman geenin vaihtoehtoisia muotoja, joilla on kromosomissa sama lokus eli paikka.)

Tutkimus tehtiin Jan-Emmanuel De Neven johdolla London School of Economicsissa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Human Genetics -lehdessä. 

- On jo pitkään arveltu, että 5-HTTLPR säätelisi henkistä terveyttä, mutta tuoreen tutkimuksemme jälkeen on selvää, että geeni osallistuu onnellisuuden tason sääntelyyn. Analysoimme kysymyssarjalla 2500 koehenkilön geenit. Onnellisimpia olivat ne koehenkilöt, joilla oli pisin alleeli että 5-HTTLPR-geenistä. Geeni sääntelee aivojen serotoniinitasoa, Jan-Emmanuel De Neve kertoo LSE-lehdessä.

Keskustelu jatkuu

Nyt saatu uusi tutkimustulos liittyy läheisesti ns. onnellisuustutkimuksesta eli onnellisuuden taloustieteestä (happiness economics) käytyyn laajaan väittelyyn.

Monet pitävät itse ilmoitettua onnellisuutta subjektiivisena ja siten epäluotettavana mittarina.

Joidenkin tutkijoiden mukaan ihmisen persoonallisuudella on geneettinen perustansa. Sellaiset luonteenpiirteet kuin hyvä itsetunto, optimistisuus ja ulospäinsuuntautuneisuus olisivat siten omiaan lisäämään onnellisuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt