Terveys

Rikas voi selvitä sydäninfarktista paremmin kuin köyhä

Julkaistu:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikoo selvittää, millä tolalla suomalaisten terveys todella on.
Esimerkiksi mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, jos asiaa mitataan lääkkeiden käytön ja eläköitymisen yleistymisenä

– Asiantuntijat kuitenkin toppuuttelevat, että lääkkeiden ja eläköitymisen yleistyminen johtuu pikemminkin siitä, että masennus ilmiönä tunnistetaan ja siihen reagoidaan toisella tavalla kuin aiemmin, sanoo THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen.

Terveyserojen kasvusta puhutaan paljon, mutta tulos riippuu myös tutkimustavasta. Koskisen mukaan erot ovat kasvussa, jos katsotaan 1900-luvun viimeisiä vuosikymmeniä, jolloin pieni- ja suurituloisten sekä matalasti ja korkeasti koulutettujen ero jäljellä olevan elinajan pituudessa suureni. Muilla terveyden mittareilla kuin kuolemissa mitattuna asia ei Koskisen mukaan kuitenkaan ole yhtä selvä.

–On olemassa sellaista tutkimusnäyttöä esimerkiksi sydäninfarktin hoidosta, että hyvätuloiset saavat useammin parhaan mahdollisen hoidon kuin pienituloiset. Tässä voi olla kysymys potilaan ja hoitohenkilökunnan välisestä vuorovaikutuksesta. Kiireisessä tilanteessa saattaa olla etua, jos tietää mistä on kysymys ja osaa vaatia, Koskinen arvelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laitoksissa makuu kallista


Koskisen mukaan tutkimuksen keskiössä ovat muun muassa väestön ikääntymiseen liittyvät pulmat. Nyt käynnistyvä Terveys 2011 -hanke on jatkoa kymmenen vuotta sitten tehdylle tutkimukselle. Sen mukaan varttuneemman väestön toimintakyky koheni 70–80-luvun taitteesta vuoteen 2000 osin huomattavasti.

–Sillä, että kasvava eläkeikäinen väestö suoriutuu erilaisista askareista, on myös yhteiskunnan menojen kannalta iso merkitys, Koskinen sanoo.
Myös työikäisten työkyvyssä on tapahtunut myönteistä kehitystä. Kallis tutkimus voi Koskisen mukaan kääntyä ennaltaehkäisynä säästöiksi.

–Menetetyn työvuoden kustannukset ovat isot, ja jos ihminen on vuoden laitoksessa, sekin maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  2. 2

   Kiusallinen kohtaus tv-ruudussa puhuttaa: Jenni Vartiainen kierteli Maria Veitolan parisuhdeuteluita – laulaja keksi ovelan keinon olla vastaamatta

  3. 3

   Kauri, 30, pyysi tiedot Plussa-kortistaan – oli luokiteltu ostostensa perusteella kuukauden ajan sinkuksi

  4. 4

   Naisnäyttelijät kertovat, millaista on riisua kameran edessä – saunakohtaus vei Eeva Elorannalta yöunet: ”Olin erittäin ahdistunut”

  5. 5

   Kälviällä suuressa rakennuspalossa vaurioitunut seitsemän asuntoa – video palopaikalta lohduton näky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

  2. 2

   EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

  3. 3

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  4. 4

   Minna Kaupin mitta täyttyi ihmisten käytökseen: ”Se on idiotismia, jota en voi ymmärtää”

  5. 5

   Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää