Metamfetamiini - katso kuvat miten käyttäjät ovat muuttuneet huumeen käytön myötä - Terveys - Ilta-Sanomat

Metamfetamiinin kasvot - näin aineiden käyttäjien ulkonäkö muuttuu, katso ennen-jälkeen-pidätyskuvat

Katso puhutteleva kuvasarja, joka koostuu metamfetamiinin käyttäjien ennen ja jälkeen –pidätyskuvista.

30.6.2011 7:00

Faces of Meth eli vapaasti suomennettuna metamfetamiinin kasvot on Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa sijaitsevan Multnomah-läänin poliisiviranomaisten, etenkin Bret King –nimisen apulaisseriffin, luoma projekti, jonka tarkoituksena on kertoa metamfetamiinin käyttäjien todellisesta arjesta lapsille ja nuorille.

Projekti sai alkunsa siitä, kun Bret King alkoi kerätä, tunnistaa ja liittää yhteen metamfetamiinin käyttäjien pidätyskuvia. Lisäksi hän haastatteli oikeita käyttäjiä metamfetamiinin käytöstä ja sen vaikutuksista, huumeisiin liittyvästä rikollisuudesta sekä siitä, miten narkomaanien mielestä huumeista pitäisi kertoa nuorille.

Lopputuloksena King toteutti puhuttelevan kuvasarjan, joka koostuu metamfetamiinin käyttäjien ennen ja jälkeen -pidätyskuvista. Kingin tavoitteena oli luoda sellainen presentaatio, joka ei varmasti millään tavalla glorifioi huumeiden käyttöä, ja tässä hän taisi onnistua. Kuvien perusteella metamfetamiinin käyttäjien ulkonäkö voi muuttua melko radikaalisti hyvinkin lyhyessä ajassa, jopa parissa viikossa.

Katso metamfetamiinin käyttäjien ennen ja jälkeen –kuvia tästä.

Mitä amfetamiini on?

Metamfetamiini on muun muassa Yhdysvalloissa todellinen ongelma, ja käyttäjiä löytyykin maasta satoja tuhansia. Metamfetamiinia liikkuu Suomessakin, mutta vähemmän kuin monissa muissa maissa.

Metamfetamiini on erittäin koukuttava amfetamiinin sukulaisaine, mutta sitä huomattavasti voimakkaampaa. Metamfetamiinia myydään monissa eri muodoissa, joten sitä voidaankin käyttää syömällä, nuuskaamalla, polttamalla tai suonensisäisesti.

Metamfetamiinin käyttö vapauttaa nopeasti dopamiinia ja nonadrenaliinia aivoissa, jolloin se aiheuttaa pikaisen hyvänolontunteen. Muita metamfetamiinin vaikutuksia ovat verenpaineen nousu, sydämen tykytykset, levottomuus, energisyyden tunne ja unettomuus, eli samoja kuin amfetamiinilla, mutta ne ovat voimakkaampia.

Metamfetamiini voikin johtaa herkästi sekavuuteen, impulsiiviseen ja väkivaltaiseen käytökseen sekä harhaluuloisuuteen ja harha-aistimuksiin.

Metamfetamiinin käytöllä on myös vakavia terveysvaikutuksia, joista näkyvimpiä ovat äärimmäinen laihtuminen ja vakavat suu- ja hammasvauriot (hammasmätä).

Lähteet: Faces of MethPäihdelinkki.fi, National Institute on Drug Abuse

Lähde ja Design-huumeesta löytyi uusi haittavaikutus: Tohtori.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?