Älykkyystestit - näin pärjäät paremmin - Terveys - Ilta-Sanomat

Älykkyystestit - näin pärjäät paremmin

Motivaatio vaikuttaa perinteisen älykkyystestin lopputulokseen vähintään yhtä paljon kuin älykkyys.

11.5.2011 17:00

Motivaatio vaikuttaa perinteisen älykkyystestin lopputulokseen vähintään yhtä paljon kuin älykkyys, ilmenee tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin Pennsylvanian yliopistossa, jossa psykologian yliassistentti Angela Lee Duckworth selvitti motivaation yhteyttä älykkyystesteissä pärjäämiseen peräti kahden tutkimuksen avulla.

Duckworthin ensimmäinen tutkimus oli meta-analyysi, jossa oli tarkasteltu materiaalisten kannustimien vaikutusta 2008 henkilön älykkyystestien tuloksiin. Toisessa tutkimuksessa tutkijat katselivat videokuvaa 251 nuoren pojan älykkyystestisuorituksista, joiden avulla pyrittiin arvioimaan testattavien motivaatiota testeissä. Poikien rikosrekisterit, työllisyysstatukset ja koulutustasot selvitettiin noin vuosikymmen myöhemmin.

Ensimmäisen tutkimuksen tuloksista selvisi, että keskimääräisiä tuloksia paremmin suoriutuneiden kohdalla motivaation osuus testissä pärjäämisestä oli vain noin neljänneksen keskihajonnasta eli noin neljä pistettä. Sen sijaan heillä, jotka olivat pärjänneet alle keskiarvon, motivaatio kattoi lähestulkoon koko keskihajonnan verran.

Toisessa tutkimuksessa saatiin puolestaan selville, että testimotivaatio ja älykkyysosamäärätulokset ennustivat lähes yhtä lailla poikien tulevien koulussa vietettyjen vuosien määrää, työllisyysstatuksia ja rikosrekistereitä. Toisin sanoen motivaatio testitilanteessa vaikutti yhtä lailla pärjäämiseen yleisesti tulevassa elämässä kuin itse älykkyystestituloskin.

Motivaation vaikutus älykkyystestien tuloksiin onkin tutkimuksen perusteella vähintään mielenkiintoinen.

- Tämä tarkoittaa, että korkeita älykkyystestituloksia saavat ihmiset mahdollisesti näkevät paljon vaivaa asioiden eteen ja ovat älykkäitä. Mutta ihmisten kohdalla, jotka saavat huonompia tuloksia, se voi johtua kumman tahansa osa-alueen [motivaation tai älykkyyden] puutoksesta, tiivistää tutkimusta johtanut Angela Lee Duckworth.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences –lehdessä huhtikuun lopulla.

Muu lähde: Pennsylvanian yliopisto

Lähde ja lue miten viisaus vaikuttaa ikään: Tohtori.fi 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?