Terveys

Läpimurto? Tinnituksen aiheuttaja selvisi

Julkaistu:

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on löydetty tinnituksen aiheuttaja.
Tinnitus vaivaa peräti noin 50 000 suomalaista. Sitä ei useimmiten voida hoitaa, eikä sen syntytapaa ole aiemmin luotettavalla tavalla tunnistettu. Tähän voi olla nyt tulossa muutosta, sillä Yhdysvalloissa Pittsburghin lääketieteellisessä yliopistossa (University of Pittsburgh School of Medicine) tehdyssä tutkimuksessa on löydetty tinnituksen aiheuttaja.

Tutkijoiden mukaan tinnitus johtuu tärkeiden aivojen kuulokeskusten hermoratojen estymästä.

”Tällainen auditiivinen (kuulon) epätasapaino johtaa siihen, että potilas kuulee jatkuvasti korvissaan korkeaa, surisevaa tai muunlaista häiritsevää ääntä myös silloin, kun varsinaista äänenlähdettä ei ole”, toteaa vanhempi tutkija Thanos Tzounopoulos, joka toimii Pittsburghin yliopistossa korva- ja kurkkutautiopin sekä neurobiologian yliassistenttina.

Tutkijat pääsivät tinnituksen jäljille käyttämällä uudenlaista tekniikkaa, jolla saatiin kuvannettua aivojen kuuloalueita. Tutkimuksessa aiheutettiin hiirelle tinnitus toiseen korvaan altistamalla se rauhoitettuna 45 minuutin ajaksi 116 desibelin äänenvoimakkuudelle, joka vastaa ambulanssin sireeniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän jälkeen hiirien aivojen kuulo-osille (dorsaalinen simpukkatumake) suoritettiin elektronista stimulointia, johon tinnituksesta kärsivät hiiret vastasivat herkemmin, mikä johtui niiden aivojen Gamma-aminovoihappojen (GABA-välittäjäaineiden) inhibitoorien alentumisesta. Tutkijoiden mukaan avainasemassa on siis aivojen GABA-välittäjäaine, jonka tuotantoa lisäämällä tinnitusta voidaan hoitaa.

Tutkimus antaakin viitteitä siitä, mihin suuntaan tinnituksen lääkehoitoa kannattaa viedä ja miten tätä kroonista vaivaa voidaan hoitaa. Tzounopoulos yrittääkin nyt tutkijakollegoidensa kanssa löytää sopivaa lääkettä, jolla tinnituksesta kärsiviä potilaita voitaisiin hoitaa.

Tinnitukseen on tosin aiemminkin kehitetty tutkimuksissa erilaisia hoitokeinoja, mutta laajempaan käyttöön asti ne eivät tiettävästi ole yltäneet.

Pittsburghin yliopiston tutkimus julkaistiin tällä viikolla Proceedings of the National Academy of Sciences –lehdessä.

Muu lähde: University of Pittsburgh School of Medicine

Lähde ja lue tinnitukseen löydetystä uudesta hoitomuodosta: Tohtori.fi 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt