Hajuaisti voi ennustaa kuolinaikasi - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin hajuaisti voi ennustaa kuolinaikasi!

Yllättävä tutkimus osoittaa, että hajuaistin menettäminen saattaa ennakoida elinajan olevan loppumetreillä.

Hyvä hajuaisti kertoo hyvästä terveydestä.

28.1.2011 11:34

Ikääntyessämme ei ole epätavallista, että tarvitsemme silmälaseja tai kuulokojeita aistiemme heikentyessä. Nyt tehty yllättävä amerikkalaistutkimus osoittaa lisäksi, että hajuaistin menettäminen vanhuusiällä saattaa ennakoida elinajan olevan loppumetreillä, uutisoi Daily Mail.

Chicagolaisen Rush- yliopiston tiedemiehet huomasivat tutkimuksissaan, että mitä enemmän jokapäiväisiä tuoksuja ihminen pystyi haistamaan, sitä pidempi elinajanodote hänellä oli. Tutkimusryhmä teki yli 1000:lle iältään 53 -100-vuotiaalle vapaaehtoiselle perinteisen 12-asian hajutestin.

- Testaamamme tuoksut olivat melko tunnettuja, kuten savu, sitruuna, mustapippuri, suklaa ja kaneli, tutkimusta vetänyt tohtori Robert Wilson selitti.

Hajutestin jälkeen tutkijat seurasivat koehenkilöiden elämää neljän vuoden ajan. Kenelläkään tutkituista ei ollut tutkimushetkellä dementiaa  tai Parkinsonin tautia. Seuranta-aikana 321 henkilöä eli 27,6 % kuoli.

Tutkijat yllättyivät, että kuoleman riski oli 36 % suurempi henkilöillä, jotka onnistuivat saamaan hajutestissä vain kuusi oikein verrattaessa niihin, jotka tunnistivat 11 tuoksua 12:sta. Yhteys oli havaittavissa senkin jälkeen kun henkilön ikä, vammat, masennus, aivojen toiminta ja vapaa-ajan aktiviteetit otettiin huomioon.

Tammikuun Chemical Senses- numerossa julkaistussa tutkimuksessa Wilson kollegoineen totesi tutkimustuloksen viittaavan siihen, että erilaisten tuoksujen tunnistamisen vaikeus vanhuusiällä on yhteydessä lisääntyneeseen kuoleman riskiin.

Wilson on aiemmissa tutkimuksissaan huomannut, että heikentynyt hajuaisti saattaa olla varhainen oire joistakin yleisistä neurorappeumasairauksista, kuten dementiasta. Hänen mukaansa tämänkaltaiset sairaudet etenevät hitaasti ajan kuluessa ja ovat yhdistetty suurempaan kuoleman riskiin.

- Uskomme, että hajuaistin häiriöt yhdessä tällaisten sairauksien kanssa ovat syynä suurempaan kuolleisuuteen, hän totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?