Lemmikki voi tehdä sinut sairaaksi! - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin lemmikki voi sairastuttaa sinut! - 5 mahdollista tartuntaa

Jos sinulla on lemmikkieläin, sillä tässä on viisi yleisintä lemmikkien aiheuttamaa terveysriskiä!

Lemmikit kantavat monia tauteja, jotka voivat tarttua ihmiseen.­

26.1.2011 9:53

Monille ihmisille lemmikit ovat osa perhettä. Niille puhutaan, niiden kanssa katsotaan yhdessä televisiota ja niiden kanssa nukutaan. Läheinen kontakti lemmikin kanssa voi kuitenkin altistaa omistajan vakaville tartunnoille.

Avain omaan ja lemmikin terveyteen on tieto ja ehkäisy. Lemmikin pitäminen on turvallista, kunhan ottaa huomioon kyseisen eläimen aiheuttamat riskit ja osaa ehkäistä mahdolliset terveysongelmat.

Tässä eläinlääkäri Margaret Lewin kertoo Lifescript.com -sivustolla viisi yleisintä lemmikkien aiheuttamaa terveysriskiä ja miten niiltä voi välttyä.

1. Toksoplasma

Toksoplasma on yksi kaikkein yleisimmistä parasiittitaudeista. Sen aiheuttaa mikroskooppisen pieni eliö nimeltään Toksoplasma gondii. Kissat, jotka syövät tartunnan saaneita lintuja, jyrsijöitä ja muita pieniä eläimiä levittävät tautia ulosteensa kautta. Toksoplasmaa tavataan myös sian-, lampaan-, naudan- ja siipikarjan lihassa.

Ihminen voi saada toksoplasmatartunnan joko suoraan kissan ulosteesta tai kissan ulosteiden saastuttamien kasvisten tai maaperän välityksellä. Lapset altistuvat taudille helposti hiekkalaatikolla, jossa kissa on käynyt tarpeillaan.

Useimmille terveille aikuisille ei tule toksoplasmasta mitään oireita, eivätkä he välttämättä edes tiedä sairastavansa sitä. Mikäli oireita tulee, ne muistuttavat usein lievää flunssaa. Taudin riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat tai ne henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden vuoksi heikentynyt. Tartunta raskaana saattaa johtaa sikiön infektoitumiseen, kehityshäiriöihin tai aborttiin.

Näin suojaudut:

• Siivoa kissanhiekka päivittäin. • Mikäli olet raskaana tai vastustuskykysi on heikentynyt, anna jonkun muun siivota kissanastia. • Pidä hanskoja kun siivoat kissanhiekkaa tai touhuat puutarhassa. Pese kädet sen jälkeen. • Pidä kissa sisätiloissa vähentääksesi riskiä. • Älä syötä kissalle raakaa lihaa. • Peitä lasten hiekkalaatikko.

2. Dermatofyytti

Dermatofyytit eli rihmasienet (ringworm) aiheuttavat ihoinfektioita ja niitä kutsutaan myös nimillä silsa. Tauti tarttuu muun muassa tartunnan saaneista koti- ja lemmikkieläimistä kosketuksen välityksellä ihmisiin, mutta myös eläimiin ja toisiin ihmisiin sitä sairastavasta ihmisestä.

Silsa aiheuttaa pyöreitä punoittavia läiskiä yleensä päänhakaan tai ihotaipeisiin. Läiskät voivat kutista, kohota ja muodostaa ympärilleen punaiset reunat. Oireet ilmenevät yleensä 4 -10 päivää tartunnasta. Pienet silsaesiintymät voidaan hoitaa ilman reseptiä saatavalla voiteella. Suuremmat silsaesiintymät vaativat lääkärinhoitoa. Myös lemmikkieläimet tulee tarkistaa ja hoitaa samanaikaisesti.

Näin suojaudut:

• Käy lääkärissä ja eläinlääkärissä heti kun huomaat oireita sinulla tai lemmikilläsi. • Desinfioi petivaatteet, joissa lemmikki on oleskellut tappaaksesi sienikasvuston. • Desinfioi kaikki pinnat, joihin lemmikki on ollut kosketuksissa.

3. Nematodit

Nematodi eli sukkulamato on suolistossa elävä loinen. Se voi tarttua lemmikistä ihmiseen ulosteen kautta, kun ihminen silittää tartunnan saaneen eläimen turkkia, jota tämä on nuollut takapuolensa jälkeen. Sukkulamadon munat varastoituvat ihmisen ruoansulatusjärjestelmään ja aiheuttavat yleensä lieviä oireita. Pitkittyessään nematodit voivat aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua, väsymystä ja levottomuutta. Tartunta on kuitenkin harvinainen ja se on hoidettavissa lääkkein.

Näin suojaudut:

• Älä anna tartunnan saanutta eläintä nuolla itseäsi tai lapsiasi. • Pese kätesi lemmikin silittämisen jälkeen. • Muista madottaa lemmikkisi säännöllisesti. • Estä lemmikkiäsi syömästä muiden eläinten ulostetta. • Testaa tuore koiran- tai kissanpentu sekä ulkomailta tuodut lemmikit.

4. Giardiaasi

Giardia duodenalis on yleinen vatsatauteja aiheuttava alkueläin, joka aiheuttaa taudin nimeltä giardiaasi.  Se elää sekä ihmisen että eläinten suolistossa ja leviää saastuneen veden lisäksi myös kosketustartuntana eläimen ulosteiden välityksellä. Suomessa tavatut giardia-tartunnat ovat usein peräisin ulkomailta.

Koira voi saada tartunnan syömällä toisen eläimen ulostetta tai nuolemalla toise koiran takapuolta. Vaikka useimmilla giardiaan sairastuneella ihmisellä ei ole oireita, se aiheuttaa tyypillisesti ripulia, rasvaista ulostetta, vatsakramppeja, kaasua, pahoinvointia ja huonoa ruokahalua. Tautia voidaan hoitaa lääkityksellä.

Näin suojaudut:

• Pidä käsineitä siivotessasi lemmikin ulostetta • Pese kätesi käsiteltyäsi eläimiä ja niiden leluja, hihnoja tai ulostetta.

5. Salmonella

Salmonella on suolistobakteeritartunta, joka yhdistetään usein huonosti valmistettuun kanaan ja se voi aiheuttaa vakavan suolistotulehduksen. Taudin voi saada myös lemmikki-matelijasta, kuten kilpikonnasta, iguanasta, käärmeestä tai liskosta. Salmonella leviää matelijoiden ulosteen kautta, joista se tarttuu helposti ihmisen vaatteisiin ja iholle.

Salmonellaa esiintyy tavanomaisesti monilla matelijoilla, eikä se yleensä sairastuta niitä. Salmonella-hoito ei siis yleensä ole tarpeellinen matelijoiden omistajille. Mikäli tauti leviää eläimen sisäelimistä ulosteen kautta ulkopuolelle, antibiootti hoitoa kuitenkin tarvitaan.

Näin suojaudut:

• Pese kädet saippualla ja vedellä heti matelijan käsittelyn jälkeen. • Pese vaatteet, jotka ovat olleet kosketuksissa matelijoihin. • Älä anna matelijoiden kulkea vapaana kodissa. • Pidä matelijat poissa keittiöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?