Näin onnistut laihdutuksessa – 22 parasta vinkkiä!

Julkaistu:

Uuden vuoden lupaukset on tehty ja motivaatio korkeimmillaan laihdutuksen ja liikkumisen suhteen.
Uuden vuoden lupaukset on tehty ja motivaatio korkeimmillaan laihdutuksen ja liikkumisen suhteen. Lue WebMD:n 22 parasta laihdutusvinkkiä uudelle vuodelle ja ota askel kohti unelmavartaloa!


1. Juo runsaasti vettä ja muita kalorittomia juomia. Ennen kuin työnnät kätesi sipsipussiin, nauti lasillinen vettä. Ihmiset usein sekoittavat janontunteen nälkään, jolloin voit päätyä syömään ylimääräisiä kaloreita tarvitsemasi vesilasillisen sijaan. Jos hanavesi ei vie mielihaluja, kokeile kaloritonta kivennäisvettä tai nauti kupillinen yrttiteetä.

2. Vältä iltanaposteluja. Iltaisin television äärellä tulee helposti pyöräytettyä koko dieetti nurin ”pikku” naposteluilla. Sulje keittiön ovi iltapalan jälkeen tai nauti vähäkalorinen suupala, esimerkiksi puoli annosta vähänkalorista jäätelöä, jos oikein tekee mieli herkkuja. Mutta ei enempää!

3. Nauti mieliruoistasi. Älä unohda laihdutuskuurillakaan mieliruokiasi tai -leivonnaisiasi. Totaalikielto kun voi usein johtaa jopa ahmimiseen. Muista kuitenkin kohtuus ja annoskoko – se on tärkeintä!

4. Nauti useampi pieni ateria päivässä. Laihdutuskuurilla ei tarvitse nähdä nälkää ja ratkaisu siihen on nauttia useampi pieni ateria tai välipala päivässä. Tutkimusten mukaan 4-5 pientä ateriaa päivässä syövät hallitsevat paremmin nälkäänsä ja painoaan.

5. Proteiinia joka aterialla. Proteiinit saavat aikaan kylläisyyden tunteen paremmin kuin hiilihydraatit tai rasvat ja ne pitävät nälän loitolla pitkään. Proteiinit auttavat myös rakentamaan lihaskudosta ja edistävät rasvanpolttoa. Proteiinia saat esimerkiksi vähärasvaisesta lihasta, jogurtista, juustosta, pähkinöistä ja pavuista.

6. Mausta ruokasi. Lisää mausteita ja chiliä ruokaasi, niin makuhermosi aktivoituvat ja tulet helpommin kylläiseksi, etkä syö niin paljon.

7. Täytä keittiösi terveellisillä ruoilla. Kun kaapista löytyy terveellisiä ja helppoja ruoanvalmistusaineksia, on aterian ja välipalan tekeminen helppoa, eikä tule houkutusta tilata pizzaa, kun nälkä yllättää.

8. Tilaa ravintolassa lasten annos. Älä anna nälän hämätä sinua tilatessasi ruokaa, sillä usein pienempikin ateria vie nälän pois, vaikka ennen syöntiä tuntuukin, että voisit syödä viisi pihviä.

9. Lisää kasviksia. Pelkästään nauttimalla pastan ja leivän sijaan kasviksia, voit pudottaa useita kiloja ja vaihtaa vaatekoon yhden pienempään.

10. Nauti aina aamupala. Aamupala on päivän tärkein ateria ja se pitää kylläisenä pitkään.

11. Sisällytä ruokavalioosi kuitua. Kuitu parantaa ruoansulatusta, ehkäisee ummetusta ja alentaa kolesterolia – mutta auttaa myös painonhallinnassa. Kuitua saat muun muassa kokojyvätuotteista, kaurasta, hedelmistä, vihanneksista ja pavuista. Kuidun saantisuositus naisilla on vähintään 25 grammaa ja miehillä 35 grammaa päivässä.

12. Älä säilytä kaapeissasi herkkuja. Jos pakasteessasi on aina jäätelöä ja kaapissasi sipsejä, teet laihdutuksesta liian vaikeaa. Mikäli herkkuhimo iskee, sinun on ainakin käveltävä kauppaan saadaksesi herkut.

13. Hitaasti hyvää tulee. Painonpudotus vie aikaa, joten aseta realistiset tavoitteet itsellesi. Viikossa 0,5-1 kilogramman painonpudotus on sopiva tahti, riippuen lähtöpainosta.

14. Punnitse itsesi kerran viikossa. Säännöllisesti puntarilla käyvien on havaittu onnistuvan paremmin painonpudotuksessa. Kerta viikossa kuitenkin riittää, jolloin pienet päivittäiset vaihtelut painossa eivät häiritse. Muista nämä: sama vuorokausi, samaan aikaan, samalla puntarilla, samat vaatteet päällä.

15. Riittävästi unta. Riittävä uni on tärkeää myös laihduttajalle, sillä unella on merkitystä nälänsäätelyhormoneihin.

16. Muista annoskoko! Ulkona syödessä annoskoot ovat aivan liian suuria ja on helppo viedä tämä tapa mukanaan myös kotiin. Varmista sopiva annoskoko käyttämällä keittiövaakaa (ainakin aluksi) ja valitse pienemmät lautaset ja juomalasit. Jaa ravintola-annokset puoleksi ja pyydä toinen puoli kotiin vietäväksi, jolloin sinulla on seuraavan päivän ruoat valmiina.

17. Nauti enemmän hedelmiä ja kasviksia. Syömällä enemmän hedelmiä ja vihanneksia, pidät nälän loitolla pidempään, koska ne ovat kuitu- ja vesipitoisia. Lisäksi saat runsaasti vitamiineja!

18. Kohtuudella alkoholia. Alkoholi sisältää yllättävän paljon kaloreita. Rajaa siis alkoholin käyttö korkeintaan viikonloppuihin ja pysy silloinkin kohtuudessa.

19. Pure purukumia. Jos sinun tekee mieli herkkuja, kokeile ksylitolipurukumia. Usein mielihalut menevät ohi ja saat näläntunnettakin hieman siirrettyä.

20. Pidä ruokapäiväkirjaa. Yksinkertaisesti pelkkä kynä ja paperi voi muuttaa syömiskäytäntöjäsi. Tutkimusten mukaan ruokapäiväkirjanpito auttaa vähentämään kaloreita ja syömään terveellisemmin.

21. Palkitse itsesi! Jos olet onnistunut pudottamaan painoa tällä viikolla, palkitse itsesi! Ei tietenkään herkulla, vaan esimerkiksi ostamalla uusi vaate tai cd-levy tai käymällä elokuvissa.

22. Tukea ystäviltä ja perheeltä. Kerro tavoitteestasi lähimmäisillesi ja pyydä heiltä tukea laihdutukseen. Ehkäpä hekin haluavat kokeilla terveellisempiä elämäntapoja kanssasi!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt