Terveys

Näissä ammateissa masentuu - Top 10

Julkaistu:

Jotkut ammatit aiheuttavat enemmän masennusta kuin toiset. Tässä 10 ammattia, joissa työntekijät masentuivat useimmiten kuluneen vuoden aikana.
Jotkut ammatit aiheuttavat enemmän masennusta kuin toiset. Tässä cbsnews.comin esittelemät 10 ammattia, joissa kokoaikaiset amerikkalaistyöntekijät masentuivat useimmiten kuluneen vuoden aikana. Asiantuntijoiden mukaan stressaavaa ammattia ei välttämättä kannata kuitenkaan vaihtaa, mikäli muistaa pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja hankkia tarvittaessa apua.

1. Henkilökohtainen avustaja/ lastenhoitaja

Henkilökohtainen hoitohenkilökunta menee listan kärkeen, sillä lähes 11 % tämän alan ihmisistä raportoi kärsineensä vakavasta masennuksesta. Tyypillinen työpäivä voi koostua syöttämisestä, kylvettämisestä ja niiden hoitamisesta, jotka eivät yleensä osaa ilmaista kiitollisuuttaan joko sairautensa tai ikänsä vuoksi. Työntekijälle tuottaa stressiä nähdä jatkuvasti sairaita ihmisiä, joilta ei saa positiivista palautetta.

2. Tarjoilijat
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavana listassa ovat ruokaa tarjoilevat työntekijät. Tarjoiluhenkilökunta on usein alipalkattua ja työ kuluttavaa. Yleisesti noin 10 % tämän alan työntekijöistä raportoi olleensa masentunut. Luku oli kuitenkin pelkästään naisten kohdalla jopa 15 %. Syynä saattaa olla se, että tämä on usein kiittämätön työ. Ihmiset voivat olla tylyjä ja ammatti vaatii paljon fyysistä suorittamista.

3. Sosiaalityöntekijät

Ei liene suuri yllätys, että sosiaalityöntekijät kuuluvat kärkikolmikkoon masentavien ammattien listalla. Kaltoin kohdeltujen lasten ja perheiden auttaminen kaikissa mahdollisissa kriiseissä yhdistettynä byrokraattiseen systeemiin, voi olla hyvinkin vaativaa. Usein tätä stressaavaa työtä ei voi myöskään jättää mielestään työpäivän lopuksi. Sosiaalityöntekijät ovat jatkuvasti tekemisissä paljon apua tarvitsevien kanssa ja ammatille uhrautumisen välttäminen voi olla hankalaa, jolloin ihminen helposti palaa loppuun ja masentuu.

4. Terveydenhoitohenkilöstö

Tähän ryhmään kuuluu lääkärit, sairaanhoitajat, terapeutit ja muut vastaavat. Terveydenhoitohenkilökunnalla voi olla pitkät ja epäsäännölliset työajat, jonka aikana ihmisten henki voi kirjaimellisesti olla heidän käsissään. Toisin sanoen, stressi voi joskus olla tässä ammatissa hyvinkin suurta. Tämän alan työntekijät ovat päivittäin tekemisissä sairauksien, traumojen ja kuoleman sekä potilaiden perheiden kanssa. Työ voi muuttaa ihmisen näkemyksen siitä, että maailma olisi hyvä paikka.

5. Taiteilijat, viihdyttäjät, kirjoittajat

Näissä ammateissa palkka ja työajat voivat olla hyvinkin epäsäännöllisiä sekä työ yksinäistä. Luovilla ihmisillä on usein myös suurempi riski mielialan vaihteluihin, sillä noin 9 % raportoi kärsineensä vakavasta masennuksesta kuluneen vuoden aikana. Miehillä tämä ammattiryhmä on kaikkein suurin vakavan masennuksen aiheuttaja. Tässä ammattiryhmässä esiintyy myös paljon kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

6. Opettajat

Opettajille asetetut vaatimukset tuntuvat vain kasvavan vuosi vuodelta. Monet tekevät ylitöitä ja vievät työt vielä kotiinkin. Monissa asioissa opettajat joutuvat tekemään paljon pienillä resursseilla. Opettajiin kohdistuu paineita monilta eri tahoilta: lapsien ja heidän vanhempiensa toiveisiin sekä koulun tavoitteisiin vastaaminen voi olla vaikeaa. Tämä voi tuottaa opetushenkilökunnalle vaikeuksia tehdä työtään ja muistaa, miksi halusi alalle alun perin.

7. Hallinnollinen tukihenkilöstö

Hallinnollisissa tukitehtävissä toimivat voivat kärsiä klassisesta yhdistelmästä: suuret vaatimukset – vähän kontrollia. Tämän alan työntekijät ovat eturintamassa ottamassa käskyjä joka suunnalta. He ovat myös hierarkisesti alhaisessa asemassa vallan suhteen. Tässä ammatissa päivät voivat olla ennalta arvaamattomia ja monet eivät saa arvostusta siitä, mitä kaikkea he ovat tehneet helpottaakseen muiden elämää.

8. Siivoojat ja kunnossapitohenkilöstö

Olisiko mukavaa jos sinut kutsuttaisiin töihin vain silloin kun joku on vialla? Tätä kunnossapitohenkilökunta joutuu tekemään joka päivä. Tämän alan työntekijät joutuvat työskentelemään omituisiin aikoihin, kausittain tai muuttuvin aikatauluin sekä usein yöaikaan. Rankasta ja monesti hyvin likaisesta työstä maksetaan usein myös liian vähän. Ammatissa henkilökunnan vaihtuvuus on tiheää ja työ voi olla melko yksinäistä.

9. Talousneuvojat ja kirjanpitäjät

Stressiä, stressiä, stressiä. Useimmat ihmiset stressaantuvat omien eläkevarojensa tai säästöjensä huolehtimisesta, joten voi vain kuvitella kuinka stressaavaa on huolehtia muiden ihmisten tuhansien tai jopa miljoonien eurojen varoista. Tämä työ on vastuullista muiden ihmisten rahoista huolehtimista markkinoilla, joita ei voi kontrolloida. Työ sisältää myös syyllisyyden tunteita ja ammatin edustajat voivat joutua useinkin tekemisiin vihaisten asiakkaiden kanssa.

10. Myyntihenkilöstö

Myyntialan ihmiset ovat listassa viimeisenä, vaikka on olemassa monia syitä miksi tämä ammatti voi aiheuttaa masennusta. Monet myyntialan ihmiset työskentelevät provisiolla, mikä tarkoittaa epäsäännöllisiä tuloja. Työ voi sisältää myös matkustelua, mikä vie aikaa kodin, perheen ja ystävien luota. Mikäli tämän ammatin edustaja toimii itsenäisesti, edut voivat olla rajallisia. Tulojen epävarmuus, valtavat tulospaineet ja pitkät työajat tekevät ammatista stressaavan.

Lähde: http://www.cbsnews.com/2300-204_162-10005838.html?tag=page;previous

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt