Raskaana olevia varoitetaan kosmetiikasta ja hiusväreistä - Terveys - Ilta-Sanomat

Aiotko värjätä hiukset? Lue tämä ja mieti uudestaan

Meikkaamisen täyskieltoa odottaville äideille on tuskin tulossa, mutta jo nyt suositukset kehottavat välttämään turhaa altistumista kemikaaleille odotusaikana.

Fysiologian professori Jorma Topparin mielestä tarpeeton kosmetiikan käyttö tulisi karsia kokonaan raskausaikana.­

15.11.2010 15:20

Aihe nousi keskusteluihin maanantaina, kun fysiologian professori Jorma Toppari ehdotti Turun Sanomissa, että tarpeeton kosmetiikan käyttö tulisi karsia kokonaan raskausaikana. Sama neuvon saavat odottavat äidit jo nykyisin Tanskassa.

Erityisesti Toppari kehottaa välttämään hiusten värjäämistä, koska siinä käytetään paljon kemikaaleja.

Professori Toppari perustelee ehdotustaan kemikaalien pitkäaikaisvaikutuksilla ja sikiövaikutuksilla. Hän johtaa Turun yliopistossa tutkimusryhmää, joka on havainnut kivessyöpätapausten lisääntyneen. Myös miesten siittiösolujen määrä ja laatu ovat heikentyneet. Yksi syy saattaa olla sikiöaikainen kemikaalialtistus, vaikkei yhteyttä pystytä varmuudella osoittamaan.

Toppari korostaa STT:lle, että neuvo välttää kosmetiikan päivittäistä, jatkuvaa käyttöä perustuu varovaisuusperiaatteeseen.

-Kosmetiikassa on kuitenkin satoja kemikaaleja, joiden vaikutuksista me ei tiedetä.

-Jos halutaan suojata kaikilta teoreettisiltakin riskeiltä, niin silloin mietitään sitä, että miten voitaisiin vähentää kemikaalialtistusta.

Varovainen vähentää voiteita

Erikoislääkäri Heli Malm Husin teratologisesta tietopalvelusta rauhoittelee raskaana olevia suomalaisnaisia. Hänen mukaansa kaikesta ei tarvitse luopua, vaan normaali elämä on yhä sallittua.

-Kosmetiikkaa voi toki kyllä käyttää raskauden aikana, mutta sellaista yletöntä käyttöä kannattaisi välttää. Esimerkiksi jotain aromaterapiaöljyä me emme suosittele, Malm sanoo.

Ohjenuoraksi Malm nimeää kohtuuden. Raskaana oleville ei suositella esimerkiksi holtitonta lotraamista kemiallisesti suojaavien aurinkovoiteiden kanssa. Samoin voisi välttää hyvin voimakkaasti hajustettujen vartalovoiteiden jatkuvaa käyttöä päästä varpaisiin. Malmin mukaan sama suositus on ollut voimassa jo pitkään.

Sekä Toppari että erikoislääkäri Malm arvioivat, että kosmetiikan osuus päivittäisestä kemikaalialtistuksesta on suhteessa pieni. Kemikaaleille altistutaan myös esimerkiksi ruuan ja juoman kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?