Näin syntyy onnellinen lapsuus

Vaikka kasvatustyylejä on monenlaisia, useimmat asiantuntijat ovat samaa mieltä tietyistä perusasioista, joiden avulla luodaan lapselle terveen tunne-elämän peruskivet. Katso, mitä ne ovat.

Kasvatustyylejä on monenlaisia.

13.5.2009 6:40

Lapsen fyysisistä tarpeista (ruoka, vaatteet, turva) huolehtiminen on melko suoraviivaista vanhemmuutta. Hänen psyykkisten tarpeidensa tyydyttäminen sen sijaan on se vaikeampi tehtävä. Everydayhealth keräsi ohjeita, mitä lapsen kasvatuksessa kannattaa huomioida.

1. Ole selvillä lapsen kehityksen asteista

On hyvä ymmärtää lapsen kehityskaari, jotta et vaadi häneltä liikaa tai liian vähän.

2. Kannusta lasta näyttämään tunteensa ja kunnioita niitä

Opeta lapselle, että kaikki ihmiset kokevat kipua, pelkoa, vihaa ja ahdistusta. Yirtä opettaa lapselle syyt näihin tunteisiin ja auta häntä ilmaisemaan vihaansa rakentavatsi ilman väkivaltaa.

3. Vaali molemminpuolista kunnioitusta ja luottamusta

Älä korota ääntäsi lapselle, vaikka ette olisikaan samaa mieltä. Pidä kommunikaatiokanavat auki.

4. Kuuntele lasta

Käytä sanoja ja esimerkkejä, joita lapsesi voi ymmärtää, ja kannusta häntä kysymään. Tarjoa lapselle turvaa ja vahvistusta sekä ole rehellinen. Keskity positiivisiin asioihin ja ilmaise halukkuutesi keskustella mistä tahansa aiheesta lapsen kanssa.

5. Oletko hyvä roolimalli?

Minkälaiset ovat omat ongelmanratkaisukykysi ja yhteistyötaitosi? Apua on syytä hakea, mikäli et pysty käsittelemään lapsesi tunteita tai käytöstä, tai jos et pysty kontrolloimaan omaa turhautumistasi tai vihaasi.

6. Kannusta lasta taidoissa, mutta hyväksy rajoitteet

Aseta lapselle tavoitteita perustuen hänen omaan osaamiseensa ja kiinnostuksen kohteisiinsa, ei muiden odotuksille. Juhlikaa onnistumisia. Älä vertaa oman lapsen osaamista muihin lapsiin, vaan ole kiitollinen lapsesi ainutlaatuisuudesta. Vietä säännöllistä aikaa lapsen kanssa.

7. Vaali lapsen itsenäisyyttä ja omanarvontuntoa

Auta lasta selviytymään elämän ala- ja ylämäistä. Usko lapsesi kykyyn selvityä ongelmista ja uusista kokemuksista.

8. Kurita rakentavasti, reilusti ja johdonmukaisesti

Käytä kurinpitoa opetuksen välineenä, älä fyysisenä rangaistuksena. Kaikki lapset ja perheet ovat erilaisia, joten opettele, mikä toimii sinun lapsesi kohdalla. Näytä lapselle, että positiivinen käytös on hyväksyttävää. Auta häntä oppimaan omista virheistään.

9. Rakasta ehdoitta

Opeta lapselle anteeksipyynnön, yhteistyön, kärsivällisyyden, anteeksiannon ja muiden huomioon ottamisen merkitykset.

10. Älä odota täydellisyyttä

Vanhemmuus on vaikea työ, eikä kukaan vanhempi ole täydellinen. Älä siis odota itseltäsi liikoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?