Kananmuna ei nostakaan kolesterolia - Terveys - Ilta-Sanomat

Kananmuna ei nostakaan kolesterolia

Enää ei ole menty kolesterolin pelossa pitkiin aikohin "munalla töihin", kuten vanha kananmunamainos kehotti. Nykyään moni miettii, uskaltaako edes syödä toisen munan saman viikon aikana.

Kananmuna ei olekaan suurimpia kolesterolin aiheuttajia uusimman tutkimuksen mukaan.

15.4.2009 6:30

Tähän tarkkailuun voi laittaa stopin, sillä uusimpien tutkimusten mukaan kananmuna ei ole läheskään niin vaarallinen kolesterolipommi kuin on ajateltu.

Englantilainen tutkijaryhmä Surreyn yliopistosta on tutkinut kananmunan koostumusta ja tullut tulokseen, että munarajoitukset perustuvat väärille olettamuksille.

- Väärinkäsitys, että muna vaikuttaa kolesteroliarvojen nousuun, pitää korjata, professori Bruce Griffin huomautti BBC:n verkkosivuilla.

Kananmunassa on kolesterolia - ihan runsaastikin, mutta ihmisen kolesterolin nousuun vaikuttavat ihan muut tekijät.

Ravitsemusasiantuntija Camilla Gard Ruotsin elintarvikevirastosta vahvistaa Aftonbladetissa englantilaistutkijoiden väitteet, ettei kolesterolirosvo oikeasti olekaan kananmuna.

- Kananmunan kolesteroli ei ole niin vaarallista kuin ajatellaan. Jos ihmisellä on korkeat kolesteroliarvot, hänen pitää ensisijaisesti vähentää tyydyttyneiden rasvojen saantia.- Suurin osa voi syödä 1-2 munaa päivässä ilman haittavaikutuksia kolesteroliin.

Suomessa ravitsemussuositusten mukaan on hyvä syödä korkeintaan pari kolme munaa viikossa. Nämä suostukset tullevat muuttumaan, sillä myös suomalaisilla on uusinta tietoa kananmunan vaikutuksista.

Ruotsin elintarvikeviraston tutkimuksessa selvisi lisäksi, että muna sisältää luultua enemmän terveellisiä hivenaineita ja vitamiineja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?