Terveys

Ikävä tuottaa pettymys: aamukahvin piristävät vaikutukset lumetta

Julkaistu:

Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa. Jokainen suomalainen kuluttaa paahdettua kahvia yhteensä lähes 10 kilogrammaa vuodessa, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin Keski-Euroopassa.

Niinpä aika moni suomalainen suuntaa aamulla ensimmäisenä kahvinkeittimen luo, lataa sen ja toivoo, että aamu lähtisi hieman helpommin käyntiin.

Onkin ikävä tuottaa pettymys aamukahvin nimiin vannoville, mutta tuoreen Bristolin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kahvin stimuloivat ja piristävät vaikutukset ovat vain lumetta.

Kofeiini vain tyydyttää vieroitusoireet

Tutkijoiden kahvitestiin osallistui yhteensä hieman alle 400 miestä ja naista, jotka eivät olleet nauttineet kofeiinia 16 tuntiin ennen testin alkua. Tutkimuksen alussa koehenkilöille annettiin joko kofeiinia tai plaseboa, jonka jälkeen heidän valppauttaan ja vireystasoa testattiin.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että säännöllisesti kahvia juovat olivat kehittäneet kofeiinin stimuloiville, mutta myös levottomuutta herättäville vaikutuksille toleranssin eli sietokyvyn. Kahvin juojat saattavat kyllä tuntea olonsa piristyneemmiksi kahvikupposen jälkeen, mutta löydöksien perusteella tämänkaltaiset vaikutukset johtuvat kofeiinin väsymystä aiheuttavien vieroitusoireiden poistumisesta.

Noin puolet tutkimukseen osallistuneista eivät käyttäneet kofeiinituotteita laisinkaan tai vain vähän ja toinen puolikas käytti niitä keskimääräisesti tai paljon. Koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan muun muassa heidän vireystasoaan ja päänsärkyä ennen kofeiinin tai plasebon saamista. Tämän lisäksi tutkittavat joutuivat suorittamaan erilaisia muistia, tarkkaavaisuutta ja valppautta mittaavia testejä.

Keskimääräisesti tai paljon normaalisti kahvia juoneet, joille annettiin plaseboa, kokivat valppauden heikentyvän ja päänsäryn lisääntyvän, joita taas kofeiinia saaneet samaan ryhmään kuuluneet eivät kokeneet. Tutkijoiden mukaan kofeiini vain tuokin kahvinjuovat takaisin normaalitilaan.

Toisin sanoen, jos pitkään kahvia nauttinut henkilö ei saakaan kahvia, hänen voi olla vaikea saada vireystasoaan nousemaan normaalitasolle, joten sikäli kahvista on hyötyä. Tosin hienoinen piristyminen johtuu vain vieroitusoireiden tyydyttämisestä.

Tutkimus julkaistiin Neuropsychopharmacology -lehdessä kesäkuun 2. päivä.

Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Katja Ståhl purskahtaa Selviytyjissä lohduttomaan itkuun – kirje kotoa tuottaa karvaan pettymyksen: ”V***ttaa ihan sairaasti”

 4. 4

  Joutui ahdinkoon Nooralotta Nezirin lähdettyä – menetti lisäksi työpaikkansa: ”Hyvä, kun on pystynyt syömään”

 5. 5

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 2. 2

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 3. 3

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 4. 4

  Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

 5. 5

  Testaa yleistietoasi! Tee 20 kysymyksen IS:n huhtikuun pubivisa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää