Liikunnasta haetaan kestävyyttä eikä lihaksia - Terveys - Ilta-Sanomat

Liikunnasta haetaan kestävyyttä ennemmin kuin lihasta

Suuri osa suomalaisista on fyysisesti riittävän aktiivisia, ilmenee Terve.fi:n Tutkimusyhtiö 15/30 Research Oy:n toteuttamasta Miten Suomi voi? - Kansallinen hyvinvointibarometri 2010 -tutkimuksesta.

Suurin osa naisvastaajista kertoi toivovansa kiinteytystä ja laihtumista. Sen sijaan lihasten kasvattaminen ei vastaajien keskuudessa herättänyt suurta kiinnostusta.­

17.5.2010 8:33

Tutkimukseen osallistuneista reilusta 3200 vastaajasta valtaosa kertoi harrastavansa liikuntaa enemmän kuin yleinen suositus, 2,5 tuntia/viikko, kehottaa.

Yli 60 prosenttia vastaajista kertoi harrastavansa aerobista- ja kestävyysliikuntaa vähintään tunnin verran viikossa. Lisäksi lähes yhdeksän osallistujaa kymmenestä arvioi saavansa hyötyliikuntaa ainakin tunnin verran joka viikko, ja reilulla puolella vastaajista pelkkä hyötyliikunnan viikkomäärä ylitti peräti kolme tuntia.

Sen sijaan lihasvoimaa kehittävää liikunta ei ainakaan vastaajien keskuudessa ole niinkään suosittua, sillä reilusti yli puolet tutkimukseen osallistuneista paljasti harrastavansa lihasvoimaa lisäävää liikuntaa alle tunnin viikossa tai ei ollenkaan.

Tosin tämän kysymyksen kohdalla kyselyyn osallistuneiden vastaajien naisenemmistö näyttäisi vaikuttavan tuloksiin, sillä on todennäköistä, etteivät naiset ylipäätänsä ole kovin ahkeria lihaskunnon kehittäjiä vaan tähtäävät nimenomaan aerobiseen liikuntaan.

Naisvastaajien enemmistö nousee esille myös siinä kohtaa, kun tutkimuksessa tiedusteltiin painonhallintaa ja liikuntaa koskevia kysymyksiä. Suurin osa vastaajista kertoi ensisijaisesti toivovansa kiinteytystä ja laihtumista, ja käyttävänsä liikuntaa nimenomaan painonpudotuksen välineenä. Sen sijaan lihasten kasvattaminen ei vastaajien keskuudessa herättänyt niin suurta kiinnostusta.

Aktiivinen liikkuminen vaatii ruokavaliolta paljon. Niinpä useampi kuin 90 prosenttia vastaajista kertoi täydentävänsä ruokavaliotaan erilaisilla valmisteilla, joista suosituimpia olivat vitamiinit ja hivenaineet. Niiden lisäksi myös amino- ja rasvahappolisiä sekä luontaistuotteita ilmoitti käyttävänsä useampi kuin joka viides.

Proteiinivalmisteita vastaajista käytti vain noin joka kymmenes, massanlisääjiä vain ani harva.

Miten Suomi voi? - Kansallinen hyvinvointibarometri 2010

Johtavan suomalaisen hyvinvointimedia Terve.fi:n toteuttaman Miten Suomi voi? - Kansallinen hyvinvointibarometrin tarkoituksena oli selvittää, miten suomalaiset mieltävät hyvinvoinnin, mihin siinä kiinnitetään huomiota, mikä sen merkitys todellisuudessa on ja mitkä seikat siihen oikeasti vaikuttavat.

Vuoden 2010 hyvinvointibarometri toteutettiin helmi-maaliskuun aikana Terve.fi:n kuluttajasivustoilla (Tohtori.fi, Poliklinikka.fi, Huoltamo.com, Kimallus.fi, Helistin.fi, Pudottajat.fi) ja siihen vastasi kaikkiaan 3232 ihmistä. Miten Suomi voi? - Kansallinen hyvinvointibarometri tullaan tästä eteenpäin toteuttamaan vuosittain.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?