Lama ei tapa - se parantaa! - Terveys - Ilta-Sanomat

Lama ei tapa - se parantaa

Taantuma on tuonut mukanaan ikäviä asioita, mutta on siitä saattanut olla jotain hyötyäkin. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan taantuma voi parantaa väestön terveyttä.

Suomessa on huomattu jo nykyisen taantuman aikana, että vakavat liikenneonnettomuudet ovat vähentyneet.­

1.10.2009 9:51

Tutkimuksesta uutisoi CNN.

Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä aiemmin tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin vuosien 1929-1933 kestäneen laman vaikutuksia Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa analysoitiin talouskasvua ja väetön terveyttä vuosien 1920-1940 väliseltä ajalta.

Tutkimuksessa havaittiin, että 1930-luvun laman aikana kuolleisuus laski ja elinajanodote kasvoi verrattuna muihin tutkimusajankohdan vuosiin. Vaikka itsemurhien määrä nousikin laman aikana, niiden osuus koko kuolleisuudesta oli vain kaksi prosenttia. Elinajanodote kasvoi vuosien 1929-1933 välisenä aikana yli kuudella vuodella.

Laman aikana myös sydän- ja munuaissairauksien, tuberkuloosin ja liikenneonnettomuuksien määrät putosivat.

Vaikka syitä laman terveydelle suotuisiin vaikutuksiin ei tiedetä, tutkijat muistuttavat, että talouden taantuman aikana ihmiset yleensä tupakoivat ja juovat alkoholia vähemmän, kuten myös syövät ulkona harvemmin ja ajavat autolla säästeliäämmin.

Toisen teorian mukaan laman aikana ihmiset lähentyvät ja tukevat toisiaan enemmän, mikä puolestaan lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja voi parantaa terveyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?