Olut päivässä kasvattaa syöpäriskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Olut päivässä kasvattaa syöpäriskiä

Päivittäin olutta tai viinaa nauttivilla miehillä useiden erityyppisten syöpien riskit nousevat tuntuvasti.

Päivittäin olutta tai viinaa nauttivilla miehillä useiden erityyppisten syöpien riskit nousevat tuntuvasti.

Julkaistu: 27.8.2009 6:22

Alkoholista ja sen hyödyistä terveydelle on kiistelty jo pitkään. Joidenkin tutkimusten mukaan alkoholi voi jopa parantaa terveyttä esimerkiksi ehkäisemällä sepelvaltimotauteja, mutta toisaalta monien asiantuntijoiden mielestä alkoholin haitat ovat selvästi hyötyjä suurempia.

Asiantuntijoiden puolesta puhuu myös tuore kanadalaistutkimus, jonka mukaan päivittäin olutta tai viinaa nauttivilla miehillä useiden erityyppisten syöpien riskit nousevat tuntuvasti, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lähes 3600 35-70-vuotiaalla miehellä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että eniten juovilla (vähintään yhden alkoholiannoksen päivittäin nauttivilla) oli korkeampi riski saada muun muassa ruokatorven-, mahalaukun-, paksusuolen-, keuhko-, haima-, maksa- ja eturauhassyöpä.

Esimerkiksi ruokatorvensyövän kohdalla syöpäriski kasvoi joka päivä alkoholia nauttivilla kolminkertaiseksi verrattuna absolutisteihin.

Yllättävää kyllä, mutta alkoholityypeistä vain olut ja viina yhdistettiin korkeampiin syöpäriskeihin, mutta viinejä ei.

Kun alkoholin vaikutuksista tehtyjen tutkimusten tulokset vaihtelevat näin paljon, kanadalaistutkijat itsekin myöntävät Reutersille, ettei yksi tutkimus riitä vastaamaan siihen kysymykseen, tulisiko kohtuullisesti alkoholia käyttävien vähentää juomistaan.

Tuoreimmat osastosta