Suklaapala yhtä terveellinen kuin puoli tuntia liikuntaa

Julkaistu:

Uuden tutkimuksen mukaan apu korkeaan verenpaineeseen saattaakin löytyä lähikaupan karkkihyllyltä.

Pieni pala suklaata saattaa vaikuttaa jopa samoin kuin puoli tuntia liikuntaa päivässä.

Korkeasta verenpaineesta kärsiville suklaan tuoma helpotus oli dramaattinen: suklaa vähensi halvauksen tai sydänkohtauksen riskiä jopa 20 prosentilla viiden vuoden aikana. Tutkimuksesta uutisoi brittilehti Telegraph.

Etenkin tumma suklaa sisältää flavonoleja, jotka avaavat kehon veriteitä luonnostaan. Tämä tarkoittaa sitä, että verenkierto helpottuu ja verenpaine laskee. Suklaalla vaikuttaisi näin olevan sama teho kuin lääkityksellä.

Tutkimuksessa etsittiin tietoa muiden tutkimusten tuloksista vuosien 1955 ja 2009 välillä. Tulosten haussa keskityttiin suklaan ja kaakaon vaikutuksista terveyteen. Tulokset kattoivat satoja ihmisiä.

Suklaa auttoi laskemaan verenpainetta jopa viidellä prosentilla niillä henkilöillä, joilla oli korkea verenpaine. Normaaliin verenpaineeseen suklaalla ei ollut vaikutusta. Suklaan määrä vaihteli palasesta (6 g) suklaapatukan kokoon (100 g) päivässä.

Suklaa laski tutkittavien systolista verenpainetta jopa saman verran kuin puolen tunnin reipas kävelylenkki tai uinti laskee.

Suklaa vaikuttaa näin ollen terveellisesti verenpaineeseen, mutta suklaata nauttiessa kannattaa silti ottaa huomioon myös sen vaikutus esimerkiksi painoon.