Lapselle kannattaa hankkia lemmikki - lue miksi

Lemmikeistä huolehtiminen opettaa lasta kunnioittamaan eläimiä ja parantamaan omaa itsetuntoa, kirjoittaa Everydayhealth.com-sivusto.

Lemmikin hankinta voi autta lasta toipumaan sairauksista.

Koirat ja muut lemmikit voivat auttaa lapsia selviytymään monista sairauksista, kuten masennuksesta, tunne-elämän ongelmista ja jopa huonosta vastustuskyvystä.

Lemmikin pitäminen on myös hyvä keino ehkäistä terveiden lasten allergioiden kehittymistä, painon nousua tai eristäytymistä muista lapsista. Lisäksi lemmikit voivat opettaa lapsille empatiaa ja myötätuntoa.

On havaittu, että perheissä, joissa on koira, on perinteisemmät arvot, paremmat akateemiset saavutukset ja niissä vanhempia kunnioitetaan enemmän.

Stressin lievittäjä

Mikä eläimistä sitten tekee niin erityisiä lapsille? Asiantuntijoiden mukaan syy on lemmikkien kyvyssä vähentää stressiä, koska ne tarjoavat varauksetonta kiintymystä ja rakkautta.

Eräässä kyselyssä 70 prosenttia perheistä kertoi, että heidän onnellisuutensa ja hauskuutensa kasvoi, kun he ottivat lemmikin. Lisäksi koiran läsnäolon lapsen lääkärintarkastuksessa tai hammaslääkärissä on havaittu vähentävän lapsen stressiä ja ahdistusta.

Lemmikin omistajilla vähemmän allergioita

Vastoin yleistä luuloa lemmikin kanssa kasvavilla lapsilla voi olla vähemmän allergioita kuin niillä, jotka kasvavat ilman eläintä elämässään.

Altistuminen eläimille varhaisessa vaiheessa auttaa vahvistamaan vastustuskykyä. Päinvastainen reaktio saattaa syntyä perheissä, joissa lapset kasvatetaan liioitellun hygieenisessä ympäristössä.

Jos lapset pidetään poissa eläinten luota siinä pelossa, että he sairastuvat niistä, heille saattaakin kehittyä allergioita. Tämä johtuu siitä, ettei heille ole kehittynyt riittävää vastustuskykyä astmaa ja allergista nuhaa vastaan.

Lääketieteelliset hyödyt

  • Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan lemmikin kanssa eläminen ensimmäisen elinvuoden aikana voidaan yhdistää alempaan allergisen nuhan ja astman riskiin 7­­-13 -vuotiailla lapsilla.

  • Laajassa australialaisia, kiinalaisia ja saksalaisia sisältäneessä tutkimuksessa havaittiin, että lemmikkieläinten omistajat kävivät vuodessa 20 prosenttia vähemmän lääkärin vastaanotolla kuin ne, jotka eivät omistaneet lemmikkiä.

  • Tutkimuksessa, johon osallistui 256 5-11 -vuotiasta englantilaista ja skotlantilaista lasta, huomattiin, että lemmikkieläimen omistavilla lapsilla oli vähemmän sairaspoissaoloja.

  • Erääseen tutkimukseen osallistui 100 alle 13-vuotiasta lasta, jotka omistivat kissan. Heistä yli 80 prosenttia sanoivat tulevansa paremmin toimeen perheensä ja ystäviensä kanssa.

  • Tutkimukset ovat yhdistäneet perheen lemmikin omistamisen, lasten hyvän itsetunnon ja paremman kognitiivisen kehityksen.

  • Lemmikin omistavat lapset ovat huomattavasti empaattisempia ja sosiaalisempia kuin ne lapset, jotka eivät omista lemmikkiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?