Terveys

Voiko tämä yleinen "lisäaine" olla mahakipujen syynä?

Julkaistu:

Suomen elintarviketeollisuudessakin hyvin yleisesti käytetty inuliini voi aiheuttaa mahakipua ja ilmavaivoja monille, jotka eivät tiedosta saavansa sitä liikaa, ilmenee tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta.

Inuliini edistää maitohappobakteerien kasvua

Inuliinia käytetään elintarvikkeissa kuidun lähteenä sekä rakenteen ja makeuden muokkaamisessa. Esimerkiksi joissain kevyttuotteissa inuliinin avulla saavutetaan paksu ja kermainen rakenne. Luonnostaan inuliinia esiintyy muun muassa maa-artisokassa, sipulissa, valkosipulissa, parsassa, banaanissa, vehnässä ja ohrassa.

Prebioottisena aineena inuliini on terveydelle edullinen, eli se edistää maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuksessa. Tällä on kuitenkin haittavaikutuksensakin, sillä paksusuolessa elävien bakteerien hajottaessa inuliinia syntyy runsaasti hiilidioksidia ja metaania, jonka seurauksena monet kärsivät maha- ja ilmavaivoista.

Luonnonmukaista inuliinia kestää enemmän

Koska ihmiset altistuvat inuliinille nykyisin niin suurissa määrissä, halusi Minnesotan yliopiston tutkija Joanne Slavin selvittää, missä kulkevat sopivat inuliininsaannin rajat. Tätä tarkoitusta varten Slavin testasi ja vertasi tutkimuksessaan kahta inuliinikuitua, lyhytketjuista oligofruktoosia sekä luonnonmukaista pitkäketjuista inuliinia eri saantimäärinä plaseboon 26 18-60-vuotiaalla miehellä ja naisella. Kenelläkään koehenkilöistä ei ollut terveyshistoriassaan merkkejä ruoansulatuskanavan häiriöistä.

Yleisesti ottaen koehenkilöt sietivät inuliinia hyvin, vaikkakin oireita (turvotusta, ilmavaivoja) ilmaantui jossain määrin molemmilla inuliinityypeillä. Luonnonmukaista inuliinia testattavat kestivät jopa 10 grammaa päivässä. Tutkimuksen tuloksista selvisi kuitenkin, että lyhytketjuinen oligofruktoosi - jota elintarviketeollisuudessakin paljon käytetään - aiheutti helpommin maha- ja ilmavaivoja, sillä se hajoaa suolistossa nopeammin. Niinpä tutkijat määrittelivät, että oligofruktoosia ei kannattaisi nauttia yli viittä grammaa vuorokaudessa. 10 grammaa oligofruktoosia lisäsi ruoansulatuskanavan häiriöitä jo merkittävästi verrattuna kontrolliryhmään.

Tulokset ovat linjassa aiempien löydösten kanssa. Tutkimus julkaistiin Journal of the American Dietetic Association -lehden heinäkuun numerossa.

Monet eivät tiedosta maha- ja ilmavaivojen voivan olla peräisin inuliinista, joten mikäli mainitun kaltaisista oireista kärsii, saattaa olla syytä rajoittaa inuliinia sisältäville tuotteille altistumista.

Lisäainedirektiivin mukaan inuliinia ei pidetä lisäaineena, vaikka se on kemiallis-fysikaalisen käsittelyn avulla valmistettu. Muita vastaavia ovat esimerkiksi salmiakki ja sokerit.

Lähteet: Journal of the American Dietetic Association, Reuters, Wikipedia, Elintarviketieteiden Seuran jäsenlehti Kehittyvä Elintarvike