Vauvan valvominen rassaa koko perhettä - Terveys - Ilta-Sanomat

Vauvan valvominen rassaa koko perhettä

Lääkäri ja unitutkija Juulia Paavonen tietää, että lapsen valvomisella voi olla tuhoisat seuraukset koko perheelle.

Tainalle on tullut tavaksi ottaa lapsi isän ja äidin sänkyyn nukkumaan.­

10.6.2008 6:29

- Vauvan valvominen on usein koko perheen ongelma, ja pitkittyessään sillä voi olla vakaviakin seurauksia. Paitsi vanhempien keskinäinen suhde, myös suhde lapseen voi järkkyä.

Elämänlaatu ja parisuhde paranevat, kun aikuinen saa nukkua kunnon yöunet. Paavonen suosittelee, että vauvan valvottamat vanhemmat vuorottelisivat öitä lapsen kanssa ja pyytäisivät rohkeasti apua sukulaisilta tai ystäviltä.

Vauvan nukahtamaan opettelemista voi verrata aikuisen jet lagiin. Rytmin muuttaminen on hyvin hidasta, eikä muutaman kuukauden ikäiseltä vauvalta voi odottaa liikoja.

- Oppiakseen oikean vuorokausirytmin ja nukahtamaan itse lapsi tarvitsee kasvattajan tukea ja säännölliset iltarutiinit, Paavonen neuvoo.

Usein lapsi nukkuu yksinkertaisesti liian pitkät päiväunet, jolloin yöllä ei nukutakaan. Jos lapsi ei ala rytmittämisestä huolimatta nukkua yöllä, tutki somaattiset sairaudet, kuten esimerkiksi allergiat, infektiot, ruoan takaisinvirtaus ja unenaikaiset hengityshäiriöt.

Tuttu riesaPuumaloillakin

Virroilla asuva 39-vuotias Taina Puumala herää useita kertoja yössä kuopuksensa, yksitoista kuukautta vanhan Nuutin valvomiseen.

- Nuutti nukahtaa helposti illalla, mutta havahtuu useita kertoja yössä eikä tahdo millään rauhoittua takaisin uneen.

Tainalle on tullut tavaksi ottaa lapsi isän ja äidin sänkyyn nukkumaan. Nuutti rauhoittuu myös, kun hänelle antaa yöllä pullolla maitoa.

Syitä Nuutin valvomiseen on mietitty koko perheen voimin. Nyt pikkumies on menossa allergiatesteihin, koska nenä on jatkuvasti tukossa ja korvatulehduksiakin on ollut jo neljä puolen vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?