Ystävät ovat hyväksi sinulle - Terveys - Ilta-Sanomat

Hyvät ystävät ovat hyväksi sinulle

Jos sinulla on paljon rakkaita ystäviä, tiedossa on hyviä uutisia: elät todennäköisesti keskivertoa pidemmän ja terveemmän elämän.

Tarvitsemme ystäviä. Vointimme on parempi ja rennompi ystävän lähellä.­

7.4.2010 8:22

Ja vaikka tieto ystävyyden terveysvaikutuksista ei olekaan uusi, kannattaa näin kevään kynnyksellä miettiä, onko turhanpäiväinen riitely ja yksinelo sittenkään järkevää.

WebMD:n mukaan ystävillä on hyvät ja huonot puolensa. Pahoissa paikoissa ystävät ovat henkisenä tai materiaalisena tukena, kun taas välillä heistä voi koitua runsaasti ylimääräistä stressiä.

2007 julkaistun australialaistutkimuksen mukaan laajan sosiaalisen verkoston omaavat ihmiset elävät pidempään kuin muut. Tutkimuksessa paljon ystäviä omanneet vanhukset elivät 22 prosenttia pidempään kuin yksinäisyyttä kokeneet, sosiaalisesti eristyneet kanssatoverinsa.

Mistä ystävyyden hyödyt sitten johtuvat? Australialaistutkijat kertoivat kolme vuotta sitten ystävien mm. vähentävän halua tupakoida ja juoda raskaasti. Lisäksi ystävät karistavat pois masennusta, kohottavat itsetuntoa ja tarjoavat tukea sekä kannustavat huolehtimaan terveydestä.

Myös muut tutkimukset puhuvat ystävyyden puolesta. Eräässä yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattiin, että sydänkohtauksen jälkeen vahvan sosiaalisen verkoston omaavat ihmiset elävät pidempään kuin yksinäiset, eristäytyneet yksilöt. Sosiaalista tukea omaavilla ihmisillä on vähemmän verisuonisairauksia ja alemmat stressihormonitasot.

Tuntuisi siis, että tarvitsemme ystäviä - mutta miksi? Vastaus on todennäköisesti geeneissämme. Ihmiset ovat laumaeläimiä, joten olemme kehittyneet elämään ryhmissä pärjätäksemme. Tutkijoiden mukaan sen vuoksi vointimme on parempi ja rennompi ystävien ympäröimänä.

Sosiaalisella verkostolla on kuitenkin myös haittapuolensa. Koska ystävät ovat meille niin tärkeitä, aiheuttavat he stressiä nimenomaan siksi. Tutkija Julianne Holt-Lunstadin ryhmä mittasi ihmisten verenpainetta erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmisten verenpaine on korkeimmillaan ystävien kanssa käytävien keskustelujen aikana, koska he välittivät niin paljon keskustelukumppanistaan. Joten: ystävät toisaalta vähentävät, mutta myös tietyissä tilanteissa lisäävät stressiä. Esimerkiksi riitely ystävän kanssa on paljon epäterveellisempää kuin riitely tuntemattoman kanssa.

Tulisiko ystäviä siis vältellä? Tuskin, sillä Holt-Lunstadin mukaan hänen tutkimuksensa osoittaa myös sen, että sosiaalisen verkoston rapistuessa kuolleisuus lisääntyy. Näyttö on lähes yhtä selvä kuin tupakan ja kuolleisuuden yhteys. Kannattaakin siis hankkia paljon ystäviä ja välttää riitelyä heidän kanssaan, jolloin elät todennäköisesti pidempään kuin luuletkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?