Viina tappaa yhä useammin

Alkoholin kulutus oli hieman laskussa viime vuonna, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alkoholijuomien kulutus 2008-ennakkotilastoraportista.

Alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuolleiden määrä on kasvanut lähes 40 prosentilla.

12.6.2009 6:38 | Päivitetty 12.6.2009 8:18

Alkoholin käyttö on kuitenkin lisääntynyt roimasti vuodesta 2003 ja se myös näkyy viranomaisten rekistereissä. Vaikka ennakkotietojen mukaan rattijuopumusten sekä päihtyneenä säilöön otettujen määrät laskivat lähes neljä prosenttia, ovat kaikki haittaosoittimet edelleen korkeammalla kuin vuosituhannen alkupuolella. Esimerkiksi alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuolleiden määrä on kasvanut lähes 40 prosentilla.

Suomalainen juo yli 10 litraa 100-prosenttista vuodessa

Alkoholin niin sanottu tilastoitu kulutus, eli anniskelu ja vähittäismyynti, hiipui viime vuonna hieman yli prosentin verran. Vuonna 2008 jokaista asukasta kohden myytiin 100-prosenttista alkoholia 8,5 litraa.

Tilastoimattoman kulutuksen, eli matkailijoiden tuonnin, salakuljetuksen, laillisen ja laittoman kotivalmistuksen, suomalaisten ulkomailla kuluttaman ja korvikealkoholin määrän sen sijaan arvioidaan nousseen. Tilastoimattoman alkoholin kulutus oli vuonna 2008 1,9 litraa per henkilö. Edelliseen vuoteen kasvua tuli noin desilitran verran.

Näin ollen suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus viime vuonna oli 10,4 litraa 100-prosenttista jokaista suomalaista kohti. Vuodesta 2003 alkoholin tilastoitu kulutus on kasvanut noin 13 prosenttia, raportista paljastuu.

Viina ei maistu - viini ja lonkero kyllä

Vuoteen 2007 verraten parhaiten suomalaisille maistuivat long drinkit ja miedot viinit, joiden kulutus kasvoi. Etenkin long drink -juomien suosio lisääntyi, sillä niiden kulutus nousi peräti 13 prosenttia. Väkevien käyttö sen sijaan tippui yli viisi prosenttia. Myös siiderien ja mallasjuomien kulutus vähentyi.

Lähes koko Suomessa alkoholin myynti laski. Vain Kainuussa myynti lisääntyi (noin kaksi prosenttia). Eniten myynti laski Uudellamaalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?