9 lasten sairautta, joita et ehkä tunne - Terveys - Ilta-Sanomat

9 lasten sairautta, joita et ehkä tunne

On olemassa hieman harvinaisempia sairauksia, jotka eivät ole oireiltaan vanhemmille tuttuja.

Julkaistu: 8.7.2010 6:21

Lapsuuteen kuuluu tiettyjä sairauksia ja niistä huolestuminen on osa vanhemmuutta. Vanhemmat onneksi oppivat nopeasti tavallisimpien flunssien sekä korvatulehdusten oireet ja osaavat hoitaa lastaan sen mukaisesti. On kuitenkin olemassa hieman harvinaisempia sairauksia, jotka eivät ole oireiltaan vanhemmille tuttuja.

Tässä WebMd.com esittelee yhdeksän hieman tuntemattomampaa lasten sairautta ja niiden oireita. 1. RSV

Respiratory syncytial virus eli RS-virus on yleinen lapsuusiän sairaus. Se on maailmanlaajuisesti tärkein pienten lasten hengitysteiden infektioita aiheuttava virus ja jopa kausiflunssaa yleisempi.

Useimmat ihmiset altistuvat RS-virukselle toiseen ikävuoteensa mennessä. RSV aiheuttaa nuhan ja flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta, valuvaa nenää ja yskää.

Alle 1-vuotiaille vauvoille RSV aiheuttaa yleisimmin keuhkokuumetta ja bronkioliittia. Kuitenkin vain noin 25 - 40 % lapsista ilmaantuu oireita ensimmäisen RSV- tartunnan jälkeen. Infektio kestää noin viikosta kahteen viikkoon. RSV:ta vastaan ei kehity immuniteettia sairastumisen jälkeen ja tauti voi tulla missä iässä tahansa.

2. Parvorokko

Parvorokko eli niin sanottu viidestauti on parvoviruksen aiheuttama rokkotauti, jossa poskiin ilmaantuu aluksi voimakas punoitus. Punoitusta voi ilmetä myös lapsen vartalossa ja jäsenissä. Parvorokko ei aina aiheuta sairauden tunnetta lapselle, mutta se voi tuntua samalta kuin alkava flunssa ennen punoituksen ilmaantumista.

Noin 20 % lapsista sairastuu tautiin ennen viidettä ikävuottaan ja noin 60 % saa sen ennen 19-vuotis päiväänsä. Tauti ei yleensä ole kovin vakava ja paranee 7- 10 päivän kuluessa. Monilla lapsilla oireita ei ole lainkaan. Tästä huolimatta parvorokko voi aiheuttaa jäsenissä kipua, joka loppuu noin kolmen viikon kuluessa.

3. Enterorokko

Enterorokko eli käsi- jalka- ja suutauti) on coxackie-virusten aiheuttama pienten lasten tauti, joka aiheuttaa kuumetta sekä suuhun, käsiin ja jalkoihin ilmestyviä kipeitä punaisia rakkuloita. Tauti liikkuu yleensä kesäisin ja alkusyksystä.

Enterorokko saattaa aiheuttaa hyvin epämiellyttävän olon mutta useimmilla lapsilla se ei ole kovin vakava ja paranee itsestään noin 7 - 10 päivän kuluessa.

4. Kuristustauti

Kruppi eli kuristustauti on parainfluenssa- tai influenssavirusten pienille lapsille aiheuttama vakavampi tautimuoto. Oireisiin kuuluu kuume, haukkuva tau metallisointinen yskä, vinkuna ja vaikeutunut hengitys. Tauti saattaa muodostua myös vakavammaksi ja sairaalahoitoa vaativaksi, mutta tauti on harvoin tappava. Kruppiin sairastuu yleensä alle 6-vuotiaat lapset ja se on yleisintä 2-vuotiailla.

5. Tulirokko

Tulirokko eli scarlatina streptokokin aiheuttama melko harvinainen tulehdustauti, jonka oireita ovat kova kurkkukipu, kuume, ihottuma ja mansikkakieli. Taudin voi saada vain kerran. Ihottuma alkaa usein kasvoista. Iho alkaa punoittaa lukuun ottamatta suun ympäristöä, joka on valkea.

Mansikkakieli on tulirokon tyypillinen oire. Kirkkaan punaiseen kieleen muodostuu mansikkamaisia turvonneita näppylöitä. Tulirokko oli aikoinaan pelätty ja tappava lapsuusiän sairaus, mutta on nykyään helposti hoidettavissa antibiootein.

6. Märkärupi

Märkärupi eli impetigo on pienillä lapsilla yleinen bakteerin aiheuttama ihoinfektio. Se on kolmanneksi yleisin ihosairaus lapsilla ja siihen sairastuu yleensä 2 - 6-vuotiaat lapset. Märkärupi on hyvin tarttuva ja myös aikuiset voivat saada sen.

Tauti ilmenee ihon punoituksena ja märkivinä, kellertävää nestettä sisältävinä rakkuloina. Tavallisesti rakkuloita esiintyy kasvoissa, mutta niitä voi ilmaantua myös hiusrajaan sekä käsiin. Lapsilla märkärupia on usein myös raajoissa ja vartalolla, erityisesti pakaroissa ja reisissä. Rakkuloiden koko saattaa vaihdella hyvin pienistä muutaman sentin mittaisiin kokoisiin. Tautia hoidetaan antiobiooteilla.

7. Kawasakin tauti

Kawasakin tauti on erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä harvinainen verisuonitulehdustauti. Suomessa tautiin sairastuu noin 30 lasta vuodessa. Taudin aiheuttaja on tuntematon. Kawasakin oireita ovat jatkuva korkea kuume (yli 5 vrk), silmän sidekalvojen punoitus, ihottuma, suurentuneet kaulan imusolmukkeet sekä suuoireet, joita ovat muun muassa kielen ja huulten punoitus. Oireina saattaa ilmetä myös korvatulehdusta, vatsakipua, ripulia ja sydäntulehdusta.

Tauti voi aiheuttaa sydämen verisuonten tulehdusta, joka voi vaurioittaa sydäntä. Valtaosa lapsista toipuu taudista lääkityksen avulla, mutta tauti voi olla myös tappava.

8. Reyen oireyhtymä

Reyen oireyhtymä on erittäin vakava, mutta harvinainen lapsuusiän sairaus. Reyen oireyhtymä on syy siihen, miksi pienille lapsille ei saa antaa aspiriinia. Tauti iskee yllättäen jonkin virusperäisen sairauden, kuten vesirokon tai influenssan jälkeen. Se aiheuttaa maksavaurioita ja aivojen turpoamista, jotka johtavat merkittäviin persoonallisuuden muutoksiin, kohtauksiin, kehitysvammaisuuteen ja jopa koomaan. Noin 30 % tautiin sairastuneista lapsista kuolee siihen.

Reyn oireyhtymän aiheuttaja on vielä tuntematon, mutta on olemassa paljon todisteita tukemaan johtopäätöstä, jonka mukaan tauti liittyy aspiriinin ottamiseen virusinfektioiden aikana.

9. Hinkuyskä

Hinkuyskä on kaikkein tarttuvin bakteerin aiheuttama sairaus Pohjois-Euroopassa. Tautia kutustaan hinkuyskäksi, koska se aiheuttaa lapselle kovan ja tiheän yskän. Henkeä saadakseen lapsen on hengitettävä syvään, jolloin syntyy hinkumainen ääni.

Päiväkodissa hinkuyskäinen lapsi tartuttaa yhdeksän lasta kymmenestä, elleivät he ole jo sairastaneet tautia tai saaneet rokotusta. Tauti tarttuu yskinnän ja aivastelun välityksellä jo ennen yskänkohtauksia sekä jopa neljä viikkoa niiden alkamisen jälkeen. Pienille vauvoille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen, jonka vuoksi heidän hoitonsa tapahtuu yleensä sairaalassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?